Voor veel zzp’ers is een auto noodzakelijk om hun werk te kunnen uitvoeren. Misschien moet je ter plekke klussen uitvoeren, of gewoon klanten opzoeken voor besprekingen. Zakelijke kosten wil je uiteraard zo veel mogelijk kunnen aftrekken van de belasting. Maar hoe werkt dat zakelijk rijden als zzp’er vanuit een belastingtechnisch perspectief eigenlijk precies?
Auto op de zaak
Een belangrijke factor in zakelijk rijden als zzp’er, is hoeveel privékilometers je rijdt met dezelfde auto. Rijd je minder 500 privékilometers per jaar met de auto die je voor je werk gebruikt? Dan beschouwt de Belastingdienst de auto als zakelijk en moet je hem ook op naam van je bedrijf zetten. Je kunt dan wel alle gemaakte kosten zakelijk aftrekken van de belasting. De financiering van de auto, mits van toepassing, schrijf je verspreid over een aantal jaren in delen af voor de belasting. Ook de kosten voor de autoverzekering kunnen dan als zakelijk gezien worden. Doe online een autoverzekering berekening om te kijken wat de gunstigste verzekering is voor jou.
Bijtelling
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakelijke auto, moet je bijtelling gaan betalen. Deze is afhankelijk is van de nieuwprijs van de auto in kwestie (ook bij een tweedehands auto) én de CO2-uitstoot die de auto produceert. Ook bij zero-emissie betaal je echter bijtelling, zij het een lager percentage. De bijtelling wordt bij de winst van je onderneming opgeteld en reduceert zo het deel van de kosten dat je van de belasting aftrekt.

Rittenregistratie
Uiteraard kun je niet met nattevingerwerk aan de bijtelling ontkomen. Om aan te kunnen tonen dat je minder dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt met je auto, moet je een rittenregistratie bijhouden. Je moet iedere gereden kilometer – zakelijk en privé – kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. In deze rittenregistratie moet het volgnummer van de rit worden opgenomen, evenals de datum van de rit, de beginstand en eindstand van de kilometerteller, het beginadres en eindadres, de gereden route als die afwijkt van de gebruikelijke route en natuurlijk of de rit privé of zakelijk is. Houd je geen rittenregistratie bij, dan betaal je een vast percentage btw voor het privégebruik van je auto ter correctie.
Privéauto
Blijf je rijden in de auto die je al had voordat je je onderneming startte? Dan mag je voor zakelijke ritten € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken. Je mag echter de btw van de aanschafprijs niet aftrekken van de belasting, omdat het een privé-aankoop betreft. Je mag wel de btw op onderhoud en gebruik aftrekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. Daarbij moet je de verhouding tussen zakelijke en privékilometers hanteren. Voor die scheiding moet je een kilometerregistratie bijhouden. Je kunt de btw die je betaalt over brandstof voor zakelijke ritten terugvragen, maar dan moet je wel afrekenen met een bankpas, creditcard of tankpas die op naam van je bedrijf staat. Je kunt ook overwegen om jouw privéauto over te schrijven naar je onderneming. De waarde van de auto komt dan op de balans van het bedrijf, maar de betaalde btw over de aankoop van de auto kun je niet meer aftrekken.
Echt eenvoudig is het dus niet, dat zakelijk rijden als je de auto ook voor privédoeleinden gebruikt. Overweeg of het voor jou de moeite waard is om de auto op de zaak te zetten en kosten af te trekken, of dat het werk niet opweegt tegen wat je ervoor terugkrijgt.