Aan de slag als zzp’er of freelancer: is dat nou wel of geen goed idee? Door al het wikken en wegen lijkt het alsof je steeds verder van huis raakt. Maar je vaste baan opgeven voor zo’n sprong in het diepe doe je natuurlijk ook niet zomaar. Om je op weg te helpen en een beter beeld van het ondernemerschap te schetsen, zetten we hieronder drie belangrijke zaken voor je op een rij.
Broodnodig vangnet
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 zzp’ers arbeidsongeschikt raakt. Hoewel 40% van de zzp’ers niets heeft geregeld als hen dit overkomt, moet je als ondernemer wel degelijk je eigen financiële vangnet regelen. Als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt – bijvoorbeeld door een burn-out, een zwangerschap of een ongeval tijdens werktijd – word je uiteraard niet doorbetaald. In een mum van tijd ben je zo door al je spaargeld heen en bijstand krijg je niet snel.
Tip: Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers zorg je dat je niet in de geldproblemen komt als je inkomen (deels) weg valt. Tegen een kleine premie behoed je jezelf en je bedrijf voor een financiële klap bij arbeidsongeschiktheid. Bovendien is je aov-premie fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder belasting betaalt.
Vooruitdenken
Als je onderneming een succes is, is de kans groot dat je meer verdient per uur dan in loondienst. Zodra je de eerste grote bedragen op je rekening ziet staan, is het dan ook verleidelijk om dit geld meteen weer uit te geven. Hou er echter rekening mee dat je van deze omzet nog allerlei zaken moet betalen, zoals inkomstenbelasting, omzetbelasting, vakantie- en ziektedagen, je aov-premie en een buffer voor rustige tijden.
Tip: Vergeet ook de zakelijke verzekeringen niet. Als je onder werktijd schade veroorzaakt, draai je namelijk zelf op voor de kosten. Bescherm jezelf tegen onvoorziene kosten met een zakelijke verzekering die bij jouw situatie past. Heb je een bedrijfsauto? Zorg dan dat je in ieder geval beschikt over een bestelautoverzekering zodat je verzekerd bent tegen onvoorziene hoge kosten bij schade op de weg.
Grenzen bewaken
Als eigen baas kun je zelf je eigen tijd indelen. Of je deze week maar drie dagen werkt, vakantie houdt of juist flink doorpakt in het weekend of de avonden – dat bepaal je helemaal zelf. De keerzijde daarvan is dat privé- en werktijd minder duidelijk afgebakend zijn. En als je niet op een zondagavond wil knallen om een deadline te halen voor een veeleisende klant, is het zaak dat je je grenzen goed weet te bewaken. Vaak is dat lastiger gezegd dan gedaan, omdat je als zzp’er liever geen inkomsten misloopt.