Vanuit huis werken is voor velen een droom, maar je hebt er natuurlijk ook plek voor nodig. Een alternatief hiervoor is een tuinkantoor. Zo’n tuinkantoor is eenvoudig en goedkoop te realiseren, bijvoorbeeld door voor een omgebouwde container te kiezen. Je kan gewoon een container kopen en deze zelf ombouwen, maar er zijn ook bedrijven die het ombouwen van de container voor jou uitvoeren. Hoe dan ook zijn er nog steeds een aantal punten van zorg waar je maar beter rekening mee kan houden. We leggen het voor je uit.
Van een container naar een volwaardig kantoor
Bij een kantoorcontainer gaat het veelal om een gebruikte zeecontainer of opslagcontainer. De prijs is daarbij voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit, maar ook van de grootte. Een kleinere container is goedkoper dan een grotere container, dat is logisch. Voor een werkplek voor één persoon, zonder een al te grote opbergbehoefte, zal een 10ft container meestal al volstaan. Zo’n container heeft een inhoud van ongeveer tien kubieke meter en is plusminus drie meter lang, twee meter hoog en twee meter breed. Voor minder dan 2000 euro kan je zo’n gebruikte container op de kop tikken.
Natuurlijk heb je dan enkel maar een container en zijn er nog allerlei aanpassingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een raam voor natuurlijk daglicht (+/- 600 euro), een loopdeur (+/- 775 euro), verlichting (+/- 300 euro) en het laten spuiten van de container (+/- 500 euro). Ook isolatiewerken zijn uiteraard nodig. Voor isolatie met sandwichpanelen betaal je ongeveer 33 tot 40 euro per vierkante meter, exclusief plaatsingskosten. Houd ten slotte ook rekening met de afwerking en met leveringskosten. Zeker als er een kraan nodig is om de container in de tuin te leveren, lopen de kosten op.
Als je zelf een beetje handig bent, kan je uiteraard veel besparen door zelf je container om te bouwen tot een werkplek om van te dromen. Als je je daarentegen helemaal wil laten ontzorgen, kan je kiezen voor een kant-en-klare oplossing. Er zijn zelfs aanbieders die bemeubelde containers leveren, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken.
Ga eerst even langs bij de gemeente
Bij het plaatsen van een kantoorcontainer dien je rekening te houden met allerlei regels. In principe is het plaatsen van een kantoorcontainer vergunningsplichtig en dien je over een omgevingsvergunning te beschikken, maar er zijn wel uitzonderingen. Houd er verder rekening mee dat je hoe dan ook moet voldoen aan de voorschriften uit het Bouwbesluit en dat het een en ander niet in strijd mag zijn met de bouwverordening of het bestemmingsplan. Ook wat de brandveiligheid betreft, gelden er heel wat regels. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie hieromtrent.
Onderhoud van de zeecontainer
Vaak wordt een zeecontainer aangeraden en dat is niet zonder reden: het is een extreem sterke constructie die bestand is tegen extreme hitte, orkanen, zout en dergelijke meer. Ze zijn waterdicht en over het algemeen werden er alvast luchtgaten voorzien.
Onderhoud is slechts heel beperkt nodig. Het is vooral belangrijk om corrosie te voorkomen. Het helpt daarbij dat de container vlak staat, bijvoorbeeld op spoorbinders of betonblokken. Leg daarnaast geen gewicht op het dak, smeer regelmatig de deurscharnieren en vervang tijdig de deurpakkingen. De leverancier zal je in principe informeren over het eventuele onderhoud dat je moet verrichten.