Er bestaan verschillende vormen van bedrijfsaansprakelijkheid, zoals de werkgeversaansprakelijkheid, de milieuaansprakelijkheid en de productaansprakelijkheid. Het is belangrijk om de aansprakelijkheidsrisico’s in kaart te brengen en de risico’s te beperken. Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan niet ontbreken. We bespreken een aantal aansprakelijkheidsrisico’s waarmee je te maken kan krijgen.
Algemene bedrijfsaansprakelijkheid
In de eerste plaats ben je aansprakelijk voor de schade die je toebrengt aan anderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een zzp’er tijdens het uitoefenen van dakwerkzaamheden een hamer laat vallen op het hoofd van een voorbijganger. Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zal de schade aan de voorbijganger vergoeden. De premies en de voorwaarden van dergelijke aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen sterk verschillen. Goed vergelijken is dan ook de boodschap.
Bedrijfsaansprakelijkheid voor fouten van werknemers.
Als er personeel in dienst is, wordt het al ingewikkelder. Een werkgever is namelijk ook verantwoordelijk voor de fouten van werknemers. Dit wil zeggen dat een werkgever aansprakelijk kan zijn als een werknemer in de uitoefening van zijn functie een fout begaat en iemand anders schade berokkent. Ook in dit geval is een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan te raden.
Opdat de werkgever aansprakelijk zou zijn, moet er aan drie voorwaarden zijn voldaan. Eerst en vooral moet de werknemer een fout hebben gemaakt. Ten tweede moet er een verband zijn tussen de fout en de te verrichten taak. En ten slotte moet er sprake zijn van kansvergroting. Dit betekent dat de kans op het voorvallen van de fout door het uitvoeren van de opdracht is vergroot.
Voor uitzendwerk en detachering geldt zelfs dat zowel de uitlenende als de inlenende werkgever aansprakelijk kunnen zijn, op voorwaarde dat de uitlenende werkgever niet elke zeggenschap heeft verloren. Een voorbeeld van deze vorm van aansprakelijkheid is een werknemer die tijdens het zandstralen van een gevel per ongeluk een auto beschadigt. De werknemer heeft een fout gemaakt tijdens het uitvoeren van een instructie van een werkgever en hierbij is het risico op het toebrengen van schade vergroot. De werkgever is dus aansprakelijk voor de fout van zijn werknemer.
Aansprakelijkheid voor bedrijfsongevallen
Als werkgever draag je veel verantwoordelijkheid. Je moet namelijk toezien op een veilige werkomgeving en je bent al snel aansprakelijk voor ongevallen op het werk. De werkgever heeft nu eenmaal een zorgplicht en moet zorg dragen voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemers. Deze zorgplicht gaat heel ver. Van de werkgever wordt bijvoorbeeld verwacht dat hij correcte instructies geeft, het goede voorbeeld geeft en preventieve maatregelen treft. Wat niet van de werkgever wordt verwacht, is dat hij ieder ongeval voorkomt. Wel moet hij aantonen dat hij al het redelijke heeft gedaan om het te voorkomen. Er is wel een uitzondering voor de situatie waarbij een werknemer bewust roekeloos is of opzettelijk handelt: dan is de werkgever mogelijk niet aansprakelijk.
Bijzonder is dat deze werkgeversaansprakelijkheid in sommige gevallen ook geldt als je een beroep doet op vrijwilligers, stagiairs en zzp’ers. Hierdoor is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp vergelijken ook aan te raden voor wie geen medewerkers in dienst heeft, maar zich wel al eens door deze personen laat helpen.