In ons land is veel aandacht voor veilig werken. Toch vinden er jaarlijks vinden meer dan 200.000 bedrijfsongevallen plaats. In bijna de helft daarvan is er zelfs sprake van zodanig letsel, dat het slachtoffer vier of meer dagen uit de running is. Vervelend voor de werkgever, omdat die een medewerker mist. Maar ook vervelend voor de medewerker, omdat die werk mist en meer kosten dan normaal maakt. Bijvoorbeeld aan medische zorg, of huishoudelijke hulp. Wat moeten zowel medewerkers als werkgevers doen in het geval van een bedrijfsongeval?
Wat is eigenlijk een bedrijfsongeval?
Het is misschien voor de hand liggend, maar een bedrijfsongeval is een ongeval dat plaatsvindt op werk of onder werktijd. Denk bijvoorbeeld aan een ongeval met een heftruck, een val van een steiger of trappetje, uitglijden op een gladde vloer of struikelen over iets dat op de grond ligt. De zorgplicht van een werkgever gaat overigens zo ver, dat zelfs aansprakelijkheid voor een ongeval tijdens woon werkverkeer eronder kan vallen.
Loop je als medewerker letselschade op door een bedrijfsongeval? Dan heb je wettelijk gezien bijna altijd recht op een schadevergoeding. De meeste werkgevers zijn overigens goed verzekerd voor bedrijfsongevallen. Je schade zal door deze verzekeraar betaald worden. Je werkgever aansprakelijk stellen is wel een ingewikkeld traject. De letselschadejuristen van Wijs Letselschade, een kantoor gespecialiseerd in de specifieke begeleiding na een bedrijfsongeval, kunnen je hierbij helpen.
Deze vier stappen moeten medewerker en werkgever zetten

Om te zorgen voor een goede afwikkeling van een bedrijfsongeval voor zowel de medewerker als de werkgever, is het belangrijk dat beide partijen bepaalde stappen zetten.
Stap 1: Breng de werkgever op de hoogte van het ongeval
Is je werkgever nog niet op de hoogte? Meldt dit dan alsnog zo snel mogelijk.
Stap 2: Een ongevallenrapport opmaken en opvragen
Een werkgever is bij letselschade na een bedrijfsongeval verplicht een ongevallenrapport op te stellen. Dit is een soort van interne registratie van het ongeval. Erin staan in ieder geval de oorzaak van het ongeval, de getroffen risicobeperkende maatregelen en een beschrijving van het ongeval. Vraag als medewerker een kopie ervan op, voor het geval je je werkgever aansprakelijk gaat stellen.
Stap 3: Ga na of de arbeidsinspectie ingeschakeld moet worden
Loopt de medewerker blijvend letsel op, of was naar aanleiding van het ongeval een ziekenhuisopname nodig? Dan moet je als werkgever verplicht het bedrijfsongeval melden bij de arbeidsinspectie. Hoewel werkgevers nog wel eens huiverig zijn een ongeval te melden uit angst voor een boete, is het altijd raadzaam na te gaan of het ongeval gemeld moet worden. Uitgebreid onderzoek kan alleen maar helpen de toedracht van het ongeluk vast te stellen.
Stap 4: De werkgever aansprakelijk stellen
Lijd je letselschade door een bedrijfsongeval? Dan kun je je werkgever hiervoor aansprakelijk stellen. Is je werkgever ook daadwerkelijk aansprakelijk, dan zal hij de schade die je lijdt moeten vergoeden.