De meeste werkende mensen kunnen meepraten over werkdruk. Velen van ons hebben het op enig moment wel eens ervaren. Hoewel werken onder druk ook goede resultaten kan opleveren, is het langdurig ervaren van hoge werkdruk niet prettig en ook simpelweg niet goed voor je. Het langdurig opbouwen van stress kan leiden tot een burn-out, met als gevolg dat je maanden uit de running kunt zijn. Ervaar jij nu werkdruk? We geven een aantal tips voor wat je hier zelf aan kunt doen.
‘Nee’ leren zeggen als ondernemer
Ben je eigen baas en ervaar je hoge werkdruk? Dat is helaas iets wat veel zelfstandige ondernemers ervaren omdat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen inkomen. Het is moeilijk om als zelfstandige ‘nee’ te zeggen, maar vol is vol. Als er geen ruimte meer over is in je planning voor meer werkt, is dat een legitieme reden om geen werk meer aan te nemen voor op de korte termijn. Overweeg of je werk kunt delegeren naar een eventuele medewerker of een andere zelfstandige wiens kwaliteit van werk je vertrouwt. Je kunt dan eventueel een commissie heffen om er zelf nog wat aan over te houden.
Gesprek aangaan met je baas
Ben je in dienst bij een werkgever, dan moet je ook tijdig durven aankaarten wanneer je meer op je bordje krijgt dan je aankunt. Ga dat gesprek om een moment dat je baas de tijd heeft om een uitgebreid gesprek met je te voeren, zodat je je zaak goed kunt bepleiten. Bereid dit gesprek goed voor, zodat je zelf oplossingen kunt dragen. Dat maakt het voor je baas makkelijker om erin mee te gaan. Probeer concrete afspraken te maken over het verlagen van de werkdruk.
Sneltest werkdruk doen met collega’s
Wil je een indicatie over hoe het gesteld is met de werkdruk voor jou en je collega’s? Op de website van de FNV kun je een sneltest werkdruk doen. Deze bestaat uit twee vragenlijsten met elk zes vragen. Je vult de vragenlijsten in een paar minuten in. De kleur die je aan het einde van test krijgt, vertelt je hoe hoog jouw werkdruk is. Bij oranje loop je een risico, bij rood is je werkdruk ongezond hoog. Laat je collega’s de test ook doen om te zien of de werkdruk in jouw team of afdeling te hoog is. Zo ja, dan kunnen jullie gezamenlijk het aankaarten bij de baas.
Het ervaren van hoge werkdruk maakt je geen zwak persoon. Eén op de drie werknemers ervaart hoge werkdruk. Soms wordt er simpelweg te veel gevraagd van mensen. Gebeurt dit ook bij jou, grijp dan in. Anders ga je eraan ten onder, en daar wordt niemand beter van, ook je werkgever niet.