Onder de oppervlakte borrelt de ontwikkeling van een nieuw datanetwerk dat revolutionair zou moeten worden. 5G, de opvolger van het inmiddels algemeen bekende 4G, gaat mogelijkheden bieden die er nooit tevoren waren. De ontwikkeling hiervan ligt in die mate gevoelig, dat het al een ruzie tussen de Verenigde Staten en Huawei (China) waard is. Hoewel het voorlopig nog niet zo ver is dat we er daadwerkelijk van kunnen gaan proeven, is het wellicht de moeite waard om eens bespreken wat 5G is, wat het kan en wat het ons zou kunnen gaan brengen in de zakelijke wereld.
Wat is 5G?
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid van data-overdracht. De vertraging in het netwerk is bij 5G vele malen kleiner vanwege de grotere bandbreedte die gebruikt wordt. De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van ‘vast internet’, waarmee het glasvezel/kabel en DSL verbindingen overbodig zouden kunnen gaan maken. We moeten er echter nog tot minimaal 2022 op wachten, hoewel Vodafone er in juni 2019 al een test mee uitgevoerd heeft.
Minstens vier keer zo snel
De tijd die data nodig hebben om via het netwerk van de gebruiker tot een centrale processor en terug te gaan, ook wel latency genoemd, vormt een belangrijke factor in de technologische veranderingen die 5G tot weeg gaat brengen. De tijd waarin data overgebracht kan worden wordt ruim vier keer zo snel als bij 4G: van 40 tot 50 milliseconden naar 10 milliseconden. Dit betekent dat het uitwisselen van data met klanten en uitvoerders makkelijker en efficiënter wordt. Ook de technische drempel voor het thuiswerken, in relatie tot het gebruiken van data op bedrijfsservers, zou hiermee uiteindelijk nog lager kunnen worden.
Capaciteit zorgt voor stabiele verbinding
Maar ook de capaciteit wordt groter, en dat is van groot belang. Het heeft immers geen zin om afnemers te lokken met de snelheid op een netwerk dat de toegenomen vraag niet aankan. 5G is ontworpen om tot 10 terabytes aan gegevens per vierkante kilometer te ondersteunen. Dit betekent dat het 5G-netwerk ook in gebieden met veel gebruikers een enorme hoeveelheid data zal transporteren voor een groot aantal gelijktijdige gebruikers. 5G kan uiteindelijk tot wel 1 miljoen gekoppelde apparaten per vierkante kilometer ondersteunen. En ook dan werken de hoge snelheden nog. Dit betekent een stabielere, snelle internetverbinding en dat is een zegen voor het bedrijfsleven. Een haperende internetverbinding kost niet alleen tijd, maar zorgt uiteindelijk ook voor gederfde inkomsten.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen levert 5G iets op. Door haar efficiëntere omgang met energie vraagt 5G minder energie vragen voor netwerkactiviteiten, tot maar liefst 90 procent minder dan 4G zelfs. Als afnemend bedrijf heb je minder verwerkingscapaciteit nodig en verbruik je daardoor zelf ook minder energie. Accu’s houden heb op 5G ook veel langer vol.
Toekomstmuziek
Wanneer weer verder filosoferen over waar 5G ons kan gaan brengen, is het voor de hand liggend dat wanneer aansluiten op het netwerk goedkoper wordt (als de benodigde chips goedkoper worden) allerhanden zaken bereikbaar worden via onderlinge communicatie. Dit gaat er dan toe leiden dat de manier waarop bedrijven werken, gegevens verzamelen en diensten leveren gaat veranderen. Wie weet kunnen drones voortaan gestuurd door het 5G-netwerk zaken gaan afleveren en kunnen auto’s door de techniek zichzelf gaan besturen en met elkaar communiceren. Ook voor de agrarische ondernemer kan 5G revolutionair gaan worden: tractoren zouden bijvoorbeeld zelf kunnen gaan rijden en gewassen kunnen worden voorzien van sensoren en voortdurend worden gecontroleerd op ziekten.