In de meeste werkbetrekkingen hebt u weinig direct te maken met de legale aspecten van uw arbeidsovereenkomst. Toch zijn er een groot aantal rechten (en plichten) vastgelegd in de Nederlandse wet, waar u misschien geen weet van hebt, maar die wel voor u van belang kunnen zijn. Vooral als u en uw werkgever het niet eens zijn, kan het goed zijn om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Een arbeidsrecht advocaat kan u hier juridische bijstand bij bieden.
Een arbeidsrecht advocaat is er niet noodzakelijk alleen om de belangen van werknemers te behartigen. Ook een werkgever kan gebruik maken van een arbeidsrecht advocaat, bijvoorbeeld bij onderhandelingen over een nieuwe CAO. Dat betekent dat een arbeidsrecht advocaat zeker niet alleen aan conflictbemiddeling doet. In principe gaat het arbeidsrecht over alle juridische aspecten van arbeid, van ontslagzaken en loongeschillen tot het opstellen van arbeidsovereenkomsten en het beoordelen daarvan.
U kunt een advocaat raadplegen als u twijfelt of u wel krijgt waar u recht op heeft, bijvoorbeeld als u denkt dat uw arbeidsovereenkomst niet deugdelijk is, of als u een loongeschil heeft met uw werkgever. Maar in de meeste gevallen zult u een arbeidsrecht advocaat willen inschakelen als u het niet eens bent met uw ontslag, of de voorwaarden daarvan.
Wat houdt het arbeidsrecht precies in?
Arbeidsrecht is een specifiek onderdeel van recht en vormt een integraal onderdeel van sociaal recht. Arbeidsrecht gaat over de verhouding tussen een werkgever en een werknemer. Van een werkgever-werknemer relatie is sprake wanneer iemand door middel van een arbeidsovereenkomst zich ertoe verbindt om onder het gezag van de werkgever te werken. Dit is uiteraard in ruil voor loon.
Arbeidsrecht is nodig om de rechten van de werknemer te beschermen tegen de dominante positie van de werkgever. Het arbeidsrecht verplicht de werkgever bijvoorbeeld om zijn werknemers een minimumloon te betalen en om hen af en toe vakantie te geven. Verder is arbeidsrecht zeer belangrijk bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Een groot deel van het arbeidsrecht heeft dan ook betrekking op ontslag.
Arbeidsrecht: mogelijke redenen van ontslag
Ontslag is voor niemand leuk: niet voor de werknemer, maar ook niet voor de werkgever. Toch kan het soms niet anders dan een werknemer te moeten ontslaan. Eerder spraken we al over de vier manieren waarop ontslag gegeven kan worden, maar wat zijn de meest voorkomende redenen van een ontslag? Een kort overzicht.
Ontslag op staande voet
Een ontslag op staande voet is een ontslag met onmiddellijke ingang. Dit kan enkel worden toegepast als er een dringende reden is en de arbeidsovereenkomst niet meer in stand gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, bedrog of mishandeling.
Disfunctioneren
Als om welke reden dan ook een werknemer niet (meer) goed functioneert, kan hij ontslagen worden. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden en het disfunctioneren moet wel aantoonbaar zijn.
Verstoorde arbeidsrelatie
In de meeste arbeidsrelaties is er wel eens een onenigheid, maar als dit uitgroeit tot ernstige conflicten die de arbeidsrelatie duurzaam verstoren, kan de werknemer beter ergens anders gaan werken. Onder bepaalde voorwaarden kan een verstoorde arbeidsrelatie zorgen voor het ontslag.
Regelmatig ziek zijn
Ziek zijn is al niet leuk, maar als door regelmatig ziekteverzuim de continuïteit van het bedrijf in het gedrang komt, is het onder voorwaarden mogelijk om de werknemer op deze basis te ontslaan. Een eventuele herplaatsing naar een andere functie moet al wel overwogen zijn voordat overgegaan kan worden tot ontslag.
Arbeidsongeschiktheid
Als de werknemer langer dan 2 jaar aaneengesloten ziek is of als hij arbeidsongeschikt is geraakt, dan kan hij onder bepaalde voorwaarden ontslagen worden.
Bedrijf gaat failliet
In geval van een faillissement is er enerzijds geen geld meer om de werknemers te betalen, maar er zal ook geen werk meer voor hen zijn. Als een bedrijf failliet gaat, kan de curator de arbeidsovereenkomst opzeggen.
Reorganisatie
Een veelgehoorde term als het gaat over ontslag is reorganisatie. Door het opnieuw indelen van de organisatie verdwijnen (overbodige) functies en komen er mensen op straat te staan.
Collectief ontslag
Wanneer binnen korte tijd 20 of meer werknemers ontslagen worden, is er sprake van een collectief ontslag. Omdat dit gelijk veel mensen treft, komt collectief ontslag vaak in het nieuws en krijgt het al snel de aandacht van vakbonden.