Volgens het RIVM vinden er jaarlijks 200.000 ongevallen plaats die aan werk gerelateerd zijn. Bij 23.000 van die gevallen moeten mensen naar het ziekenhuis, of is er sprake van blijvend letsel. In 60 gevallen is er zelfs sprake van een dodelijk slachtoffer. Om deze aantallen terug te dringen zou er meer aandacht gegeven moeten worden aan de veiligheid op het werk. Vooral bij mensen die in sectoren werken met een verhoogd risico zou meer bewustwording moeten worden gecreëerd voor veilig en gezond werken. Hieronder lees je hoe VCA daar een bijdrage aan kan leveren.
Wat is VCA eigenlijk?
VCA vindt zijn oorsprong in de Nederlandse offshore- en petrochemische industrie. Daar wilde men het aantal ongevallen gerelateerd aan arbeid terugdringen door het veiligheidsbewustzijn te vergroten en de veiligheid te verhogen. Intussen wordt VCA in nog veel meer sectoren toegepast. Hierbij valt te denken aan schoonmaak- en hoveniersbedrijven, de installatiebranche en de bouw. Medewerkers in diverse functies kunnen er baat bij hebben. Zoals bijvoorbeeld medewerkers die inspecties uitvoeren, werken met hijs- en hefwerktuigen, met gereedschapsmachines, op hoogte of op bouwplaatsen.
VCA is de afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Bedrijven en hun medewerkers tonen hiermee aan dat ze tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden rekening houden met veiligheid, gezondheid en milieu. Dat VCA belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat dit steeds vaker als vereiste geldt bij offertetrajecten en aanbestedingen.
Welke VCA-trainingen en -certificaten zijn er?
Er zijn diverse VCA-trainingen en -certificaten, zowel voor individuele medewerkers als bedrijven als geheel. Voor medewerkers in de industriële, installatie- of bouwsector kan bijvoorbeeld een VCA-training VCA Basis erg nuttig zijn. Met dit diploma of certificaat op zak bewijzen ze over basiskennis te beschikken over met oog voor het milieu en anderen gezond en veilig te werken. Voor leidinggevenden en ondernemers is er de training VCA VOL. Dit staat voor VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. De persoon in kwestie toont hiermee aan veilig te werken, rekening houdend met het milieu en de gezondheid van zichzelf en medewerkers waaraan leiding wordt gegeven. Tot slot kan er ook een VCA-bedrijfscertificaat behaald worden. Bedrijven die dit op zak hebben tonen aan te werken met een VGM-beheersysteem dat voldoet aan de Arbo-regelementen die betrekking hebben op veiligheid, gezondheid en milieu.
Verschillende manieren om VCA-trainingen te volgen
VCA-trainingen worden op diverse manieren aangeboden. Erg handig zijn VCA e-learnings. Door middel van zelfstudie kunnen cursisten deze met behulp van een computer, tablet of smartphone volgen wanneer en waar ze maar willen. Daarnaast zijn er ook VCA-cursussen die klassikaal worden aangeboden, al is er momenteel wel sprake van aangepaste trainingen in verband met de coronamaatregelen. De cursussen worden afgesloten met een examen, dat succesvol moet worden afgelegd voor het verkrijgen van een certificaat.
Veiliger, duurzamer en gezonder werken: daarom is VCA zo belangrijk!