Het is crisis dankzij het coronavirus en veel ondernemers zien hun cijfers kelderen. De meeste mensen zullen zeggen dat dit ook niet de tijd is om een nieuw bedrijf te starten. Mensen zijn immers voorzichtiger met hun geld, omdat we nog geen uitzicht hebben op het einde van deze crisis. Toch zijn er ook ondernemende mensen die de huidige tijden juist in hun voordeel te gebruiken. Toch is proberen een merknaam te registeren die direct te maken heeft met COVID-19 niet verstandig en vooral ook niet makkelijk. We leggen uit waarom.
Aan welke voorwaarden moet een merk voldoen?
Om een merknaam vast te kunnen leggen, moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden gaan vooral over wat er niet mag. We zetten ze op een rijtje:
Onderscheidend vermogen
Een merknaam moet als een merknaam herkenbaar zijn en mag niet beschrijvend zijn. Een voorbeeld? ‘Diesel’ mag als kledingmerk, maar het mag geen merknaam zijn voor brandstoffen. Termen die heel algemeen zijn worden vaak ook afgewezen, bijvoorbeeld ‘God’ of ‘Allah’. Verder mag een merknaam ook niet misleiden door een onjuiste indruk te wekken. Zo kun je niet het woord ‘fruit’ gebruiken in een merknaam voor iets dat geen fruit bevat. Datzelfde geldt overigens voor logo’s, ook die mogen niet misleidend zijn.
Aanprijzing mag niet
Natuurlijk zou je allerlei superlatieven in je merknaam willen verwerken om te laten zien dat jij de allerbeste bent. Die kreten mag je echter bewaren voor je slogans, want een merknaam als ‘De beste loodgieter’ zul je niet kunnen vastleggen. Jammer, maar waar. ‘De beste COVID-19 mondkapjes’ is dan ook geen geldige merknaam.
Niet in strijd met goede zeden en openbare orde
Hoewel de vrijheid van meningsuiting natuurlijk een groot goed is in Nederland, betekent dat niet dat je in een merknaam van alles mag. Als het in strijd met de goede zeden en/of de openbare orde gevonden wordt, mag je niet de naam vastleggen. Het gebruik van ‘COVID’ in een merknaam schuurt daar tegenaan, en kan daarom problemen opleveren.
Hoe kan je zo’n merknaam dan wel registreren?
Het helpt om COVID of corona niet de hoofdmoot van de merknaam te laten zijn. Zo was er een ondernemer die zijn mondkapjes de merknaam ‘COVID MASK’ wilde geven. Deze naam is natuurlijk niet onderscheidend, want het beschrijft een product wat anderen ook produceren. Om die woorden toch in de merknaam te houden, kan er een andere ‘eigen’ naam aan toegevoegd worden. ‘Jansen COVID MASK’ zou bijvoorbeeld eerder geaccepteerd worden.
Logo met beeldelement wat niks zegt over het virus
Het helpt ook om ervoor te zorgen dat het bijbehorende logo niet refereert naar het coronavirus of het product beschrijft. Daarvoor is wel de nodige fantasie nodig, want het moet natuurlijk wel iets sprekends en herkenbaars zijn. Tegelijkertijd mag het ook weer niet iets zijn dat de indruk wekt dat het in het product verwerkt zit als dit niet zo is.
Wat als je merknaam een virus of ziekte wordt?
Als er een bedrijf is dat gebaald zal hebben van het coronavirus, dan is het AB InBev, die in haar drankenpakket ook het biermerk Corona heeft. Wat moet je daarmee, als jouw merknaam ineens een negatieve connotatie krijgt? In eerste instantie is het beter om het even te laten sudderen, om te voorkomen dat je zelf de situatie verergert. Maar wanneer jouw merk in die mate wordt geassocieerd met een negatieve gebeurtenis dat het je imago en verkoop schaadt, is het verstandig om de schade zoveel mogelijk te beperken. Een nieuwe naam kiezen en als vervanging in de markt zetten is dan een begrijpelijke en verstandige keuze. Is dat echt nodig? Wel, in de jaren ’80 ging het snoepmerk Ayds ten onder aan zijn eigen naam. Dus ja, helaas kan dat wel echt nodig zijn.