Thuiswerken en flexibel werken op verschillende locaties zijn integraal onderdeel van Het Nieuwe Werken. De corona crisis heeft daar alleen nog maar een schep bovenop gedaan door heel veel mensen thuis aan het werk te zetten. Het gevolg daarvan zal ongetwijfeld de realisatie zijn dat voor veel mensen thuiswerken heel goed mogelijk is en dit ook na de crisis meer zal gaan gebeuren. Het gevolg kan zijn dat vaker niemand aanwezig gaat zijn op de bedrijfslocatie. Wie er niet thuiswerken, ook niet tijdens de corona crisis, zijn dieven en inbrekers. Wat kun je doen om de kans op inbraak in je bedrijfspand te voorkomen wanneer er vaker niemand aanwezig is?
Creëer een vesting met hekwerk

Een hek om je bedrijfspand vormt een belemmering voor dieven. Wellicht vinden ze een manier om eroverheen te komen, maar de weg terug met gestolen waar is een stuk lastiger. Zorg daarom als je die mogelijkheid hebt voor een solide hekwerk met poort om je bedrijfspand. Die poort is bij voorkeur even hoog als de rest van het hekwerk, zodat het geen zwakke plek hoeft te vormen. Een alternatief is een spijlenhekwerk plaatsen als eerste barrière voor dieven en inbrekers. Het risico bestaat altijd dat ze daar doorheen breken, maar dat gaat ze wel een hoop extra tijd kosten.
Een alarm installeren
Natuurlijk wil je niet dat mensen die er niet thuishoren hun weg naar binnen breken in je bedrijfspand, maar lukt ze dat wel, dan kun je ze afschrikken met een alarm. Installeer in alle ruimtes langs de buitenkant van het gebouw een alarm dat afgaat bij het constateren van beweging, bij voorkeur gekoppeld aan een service die jou of de politie op de hoogte stelt in een alarmsituatie. Een alarm aan de buitenkant om inbraakschade te voorkomen is een slecht idee: een vogel die voorbij vliegt, kan het alarm laten afgaan, met als gevolg dat je veel te vaak gealarmeerd wordt en voor niets moet gaan kijken.D
Beveiligingscamera’s plaatsen
Je kunt camera’s installeren rondom de buitenkant van je bedrijfspand. Dit kan inbrekers afschrikken, maar ook in het geval van een inbraak de daders identificeren. Natuurlijk kijken criminelen naar waar er camera’s hangen en of ze deze buiten werking kunnen stellen door ze te bedekken of te slopen. Neem die wetenschap mee bij de plaatsing van je beveiligingscamera’s. Zorg wel voor camera’s met goed beeld, anders heb je er bij een inbraak weinig aan. Jouw camera’s moeten minimaal HD beeld registreren, waterdicht zijn en de hele dag door kunnen opnemen. Bij voorkeur kan de camera ook goed omgaan met beperkt licht, ronddraaien, beschikken over een microfoon en in verbinding staan met een centrale meldkamer.
Verlichting aangesloten op bewegingssensor
Wat je wel kunt doen bij de ramen en deuren van je bedrijfspand, is een bewegingssensor koppelen aan verlichting. Wanneer een inbreker dan zo’n raam of deur benadert, staat hij opeens volop in het licht, wat afschrikkend kan werken. Wanneer je dan ook nog een camera op deze plek gericht hebt, is de kans op het afschrikken van de inbreker nog groter.
Goed hang- en sluitwerk
Goede sloten zijn natuurlijk ook essentieel bij het beveiligen van je bedrijfspand. Hoewel een gemotiveerde inbreker altijd wel binnen weet te komen, hoef je het hem niet al te gemakkelijk te maken. Gebruik dus geen sloten die met een schroevendraaier al te forceren zijn. Beveilig je deuren met een nachtslot. Installeer ook rolluiken voor de ramen. Daarmee maak je inbrekers een stuk lastiger om binnen te komen in jouw bedrijfspand. Ook helpen rolluiken om aan je verzekeraar te bewijzen dat je pand goed beveiligd is.
Inboedelverzekering afsluiten
Ondanks alles kan het je toch overkomen dat er ingebroken wordt in je bedrijfspand en dat er spullen ontvreemd of vernield worden. Daarom is het van belang dat je een goede inboedelverzekering afsluit voor je bedrijfsinboedel. De waarde hiervan moet voldoende ingeschat worden bij het afsluiten van de verzekering om te voorkomen dat je op het moment suprême onderverzekerd blijkt te zijn en je niet alles vergoed kunt krijgen. Verzekeraars keren liever niet uit dan wel, helaas. Denk desondanks ook een opstalverzekering om de braakschade aan je pand vergoed te kunnen krijg. Krijg je te maken met een plofkraak, dan ben je behoorlijk in de aap gelogeerd zonder opstalverzekering.