Vanuit huis werken als zelfstandige is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Maar het is een stap die je natuurlijk niet zomaar neemt, en er moet flink wat onderzoek gedaan worden voordat je daadwerkelijk aan de slag kan. We geven je dan ook graag vijf tips die jouw start een stuk makkelijker maken!
1. Doe marktonderzoek
Om te zien of jouw dienst of product kans van slagen heeft, is het belangrijk om goed marktonderzoek te verrichten. In dit marktonderzoek kijk je bijvoorbeeld naar de trends in de markt, de concurrenten en mogelijke kansen en bedreigingen. Op basis van deze informatie bepaal je jouw niche, stel je hier een positionering op af en weet je precies of jouw dienst of product kans van slagen heeft. Dit marktonderzoek is in een later stadium een belangrijk onderdeel van je ondernemersplan; welke je natuurlijk mee moet nemen voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
2. Ontdek hoe online marketing werkt

Hoewel je niet overal verstand van hoeft te hebben, kan het geen kwaad om wat basisinformatie op te zoeken over de werking van online marketing. Zo kun je de marketing in de beginfase zelf onder handen nemen, en deze later altijd nog uitbesteden aan een specialist. Online marketing is nu eenmaal ontzettend belangrijk: kunnen jouw potentiële klanten je op Google of social media vinden, dan vergroot je de kans op verkopen!
3. Bepaal je budget
In principe zou je om te starten geen gigantisch budget nodig moeten hebben (tenzij je een geheel nieuw product lanceert), maar het is wel verstandig om even goed te kijken waar je grenzen liggen. Kijk reëel naar je huidige financiële situatie, je mogelijkheden en de benodigdheden: zowel nu als in de toekomst. Op deze manier voorkom je dat je mogelijk in de problemen komt.
4. Bepaal je rechtsvorm
Voordat je naar de Kamer van Koophandel stapt is het belangrijk om over alles nagedacht te hebben: inclusief je rechtsvorm. Ga je als zelfstandige aan de slag, of werk je samen met partners? Doe online voldoende onderzoek om de juiste rechtsvorm te bepalen.
5. Merknaam registreren
Wanneer je de basis van je onderneming gezet hebt kun je de gekozen naam voor je merk registreren. Zo weet je zeker dat een mogelijke concurrent jouw merknaam in de toekomst niet gebruikt om zijn of haar dienst of product onder te verkopen, en behoud je jouw marktpositie makkelijker. Een merkenbureau kan je in dezen van advies voorzien.