Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen vlees meer te eten. Op dit moment zou 4 op de 100 Nederlanders vegetariër zijn. Het aantal veganisten stijgt de laatste tijd ook hard, hoewel het nog niet meer dan één procent van Nederlandse bevolking betreft. Goed kans dat ook onder jouw collega’s mensen zitten die er andere eetgewoontes op nahouden. Hoe ga je met ze om?
Sympathie
Mensen met een glutenallergie, notenallergie of lactoseallergie genieten vaak meer sympathie dan vegetariërs en veganisten. Die kiezen er immers wél zelf voor om bepaalde dingen niet te eten. Dit is echter niet een keuze die gemaakt wordt om het leven van anderen moeilijker te maken, maar uit medelijden met dieren of zorgen om het milieu en het klimaat. Natuurlijk zit je als vleeseter niet te wachten op iemand die jou de les leest over wat je wel en niet zou moeten eten, maar het feit is dat de meeste vegetariërs en veganisten helemaal niet actief bezig zijn om jou het vlees uit de mond te praten. Helaas zijn er wel vleeseters die zo weinig begrip hebben voor mensen die dat niet doen, dat ze de nare gewoonte hebben om vegetariërs en veganisten te confronteren met het dode dier op hun brood. De vraag is echter waarom je een collega die jou verder niets misdaan heeft zou willen tergen.
Terug naar de basisschool
We gaan even terug naar de basisschool, waar kinderen als het hun verjaardag is of geweest is de hele klas mogen trakteren. In veel gevallen zit er in een kind in de klas die iets niet mag eten, en waar dan vaak geen rekening mee gehouden wordt. Misschien was je het zelf wel. Hoe voelt zo iemand zich als hij of zij buiten de boot valt? Zo’n grote moeite is het niet om rekening te houden met iemand die noodgedwongen of uit overtuiging niet hetzelfde kan eten als anderen. Als jij een gewaardeerd collega hebt die vegetariër of vegan is, waarom zou je deze dan ook buiten sluiten door er geen rekening mee te houden wanneer het jouw beurt is om te trakteren, of wanneer je gezamenlijk eten gaat bestellen als er collectief overgewerkt moet worden? Misschien ligt het simpelweg aan het feit dat niet iedereen helder heeft wat vegetariërs en veganisten nu precies wel en niet eten.
Wat is vegetarisch eten?
Voor de duidelijkheid duiden we hier nog even wat een vegetariër wel en niet eet. In feite is het simpel: een vegetariër eet geen producten waarvoor een dier heeft moeten sterven. Dat betekent dat men geen vleesproducten eet. Daar hoort vis dus ook bij; iemand die geen vlees eet maar wel vis is namelijk een pescitariër. Er horen verschillende soorten bouillon bij, zoals runderbouillon, visbouillon en kipbouillon. Ook producten met gelatine zijn niet vegetarisch. Dit wordt namelijk uit botten en huiden van dieren gemaakt.
Wat is veganistisch eten?
Voor vegans gelden alle beperkingen die ook voor vegetariërs gelden, maar zij eten helemaal geen dierlijke producten. Zuivel wordt daarom vermeden, evenals eieren en honing. De algemene consensus is dat veganistisch eten ‘moeilijk’ is. Dat valt, in groeiende mate, mee. Er komen steeds meer producten op de markt die ook voor veganisten geschikt zijn, naast de producten die dat sowieso al waren. Veel zuivelproducten kunnen vervangen worden voor sojaproducten, en er bestaan verschillende geslaagde vleesvervangers. Ook wordt steeds meer snoep zonder gelatine of honing geproduceerd. Trakteertip? Er bestaan ook veganistische saucijzenbroodjes, gewoon bij de Albert Heijn verkrijgbaar.
Positief verrassen
Vegetariërs en vegans hebben juist een nieuwe kijk op voedsel die ook jouw horizon kan verbreden. Ook zij eten namelijk het liefst geen dingen die ze niet lekker vinden, en komen daardoor op de proppen met originele gerechten die je positief kunnen verrassen. Voor de meeste van hen is dat ook het enige soort activisme wat ze actief zullen nastreven op de werkvloer: je positief verrassen.