De tijd van een vaste werkplek is langzaam verleden tijd aan het worden. Steeds vaker werken we waar en wanneer we kunnen. De uitvinding van de laptop heeft een hoop gedaan om dit überhaupt mogelijk te maken. Nog steeds kiezen we vaak voor een laptop om de vrijheid te hebben ons te kunnen verplaatsen. Inmiddels heeft de laptop echter concurrentie gekregen van de tablet. In eerste instantie was deze uitvinding van Apple nog vooral een groot uitgevallen smartphone waar je niet mee kon bellen. Kijk je nu rond in de politiek en het bedrijfsleven, dan zie je steeds vaker een tablet met een toetsenbord waar je wellicht een laptop zou verwachten. Het lijkt er dus op dat de tablet als laptop gebruiken een serieus alternatief is geworden. Sta je dus nu voor de keuze tussen één van deze twee apparaten, wat is dan de betere keuze: een tablet of een laptop?
Makkelijker vervoeren, sneller opstarten
Wat betreft comfort op het gebied van vervoerbaarheid, wint de tablet het. Een tablet weegt vaak maar de helft van wat een laptop weegt en is kleiner. Door zijn vaak wat logge formaat vormt de laptop vaak bij overleggen een soort barrière tussen mensen. De tablet is kleiner van formaat en neemt deze scheiding ten dele weg. Maar niet alleen is de tablet handzamer, hij start ook sneller op dan een laptop. Dit komt omdat de tablet flashgeheugen heeft in plaats van een harde schijf. Anderzijds ontwikkelt de laptop zich ook op dit gebied: tegenwoordig wordt steeds vaker een snelle SSD-schijf ingebouwd die voor een lagere opstarttijd zorgt. Deze zijn echter nog wel behoorlijk prijzig.
Hoe lang houdt de accu het vol?
Ook waar het op accuduur aankomt is de tablet gunstiger. Een tablet kan vaak vele uren langer draaien op één opgeladen accu dan een laptop. Daarnaast hoef je geen zware adapter mee te dragen om hem te kunnen opladen. Met een volle powerbank is het ook mogelijk om de tablet onderweg op te laden. Dat is bij een laptop niet mogelijk.
Afhankelijk van het type werkzaamheden
Tablets worden vooral gebruikt voor de wat lichtere werkzaamheden. Denk daarbij aan het opzoeken en lezen van informatie, licht administratief werk en organisatorische werkzaamheden. Heb je echter een zwaarder gebruik voor ogen, dan schiet een tablet vaak tekort. Gebruik je zware beeldbewerkingsprogramma’s, heb je meerdere vensters nodig of doe je geavanceerde boekhouding, dan kun je beter voor een laptop kiezen. Een bijkomend voordeel van de laptop is de ruimere mogelijkheid voor opslagcapaciteit. In een tablet breidt je het geheugen uit met een microSD-kaart tot een maximale capaciteit, een laptop heeft een harde schijf die die capaciteit ruim kan overstijgen.
Verschil in connectiviteit
De connectiviteit van een laptop is uitgebreider dan die van een tablet. Maak je gebruik van USB-sticks om data te verplaatsen, dan loop je bij een tablet tegen het ontbreken van een USB-poort aan. Ook heeft een laptop een uitgang waarmee hij aan een extern scherm te koppelen is. Dit is handig wanneer je een tweede scherm nodig hebt of een presentatie geeft. In geval van slechte wifi kan een laptop ook nog op de internetkabel aangesloten worden. Deze mogelijkheden heeft een tablet niet. Een tablet heeft Bluetooth, maar dat heeft een deel van de laptops ook.
Convertibles: het compromis
Als je niet kunt kiezen of tussen een tablet kopen of een laptop kopen, dan is het wellicht prettig om te weten dat er tegenwoordig ook hybride apparaten zijn die een combinatie tussen een laptop en een tablet zijn. Een tablet met touchscreen kan daarmee op een simpele manier veranderd worden in een laptop. Dit zijn de zogenaamde convertibles. Doorgaans is het een kwestie van het scherm opschuiven of openklappen om een toetsenbord te laten verschijnen. Afhankelijk van het model dat je neemt kan het scherm plat, rechtop en in verschillende standen daartussen worden gebruikt. Goede opties voor convertibles zijn de Sony VAIO Duo 13 slider tablet en de Lenovo IdeaPad Yoga 13.