Het lijkt voor sommigen de gewoonste zaak van de wereld: tijdens het werk staat de radio aan. Maar is dat ook zo vanzelfsprekend? Heeft iedereen er baat bij als er muziek en gepraat uit de speakers komt op de werkvloer? Het is een zaak waar je over kunt discussiëren. Als werkgever kan het geen kwaad om hier eens de gedachten over te laten gaan. Moet de radio op de werkvloer wel of niet aan?
Concentratie is een discussiepunt
Het verschilt sterk per persoon of je goed kunt werken met muziek aan of het gepraat van dj’s op de achtergrond. Concentratie kan snel verdwijnen en de radio kan daar een oorzaak van zijn. Bij sommigen kan dit soort achtergrondgeluid voor een aanmerkelijk lagere output zorgen omdat ze simpelweg voortdurend afgeleid worden. Als de algemene consensus onder de collega’s is dat de radio aan moet tijdens het werk, zijn dit vaak de mensen die als het even kan hun koptelefoon ophebben of oordopjes indoen om in ieder geval naar hun zelfgekozen herrie te luisteren. Daarmee sluiten ze zich, ten behoeve van hun eigen concentratie, wel af van de omgeving. Dit is voor een werkgever wel een dilemma te noemen: wil je accepteren dat sommige medewerkers zich afsluiten of heb je liever dat hun output lager is maar dat ze je wel kunnen horen?
De vrolijke noot, maar welke?
Anderen zullen beweren dat ze de werkdag niet doorkomen zonder de radio als vrolijke noot aan op de achtergrond. Het kan ze helpen om alert te blijven en niet slaperig te worden gedurende de dag. Dat is een goed argument om de radio wél aan te zetten, hoewel je er alsnog aan kunt twijfelen of ze niet af en toe toch afgeleid worden door wat ze horen. Het nadeel is vaak dat de meerderheid de radio aan wil hebben, maar wel verdeeld is over welke zender er aan moet. Het gevolg is soms dat er compromissen gesloten moeten worden dat de ene dag het ene station aanstaat, en de andere dag een ander station. Zo gauw het uitmaakt welke zender er aanstaat, kun je je gaan afvragen of er niet tóch teveel geluisterd wordt naar wat er uit de speakers komt en te weinig geconcentreerd wordt op het werk dat gedaan moet worden.

Aangename sfeer
Maar is het erg dat er af en toe daadwerkelijk geluisterd wordt naar wat er op de radio is? Het is een feit dat muziek en lolligheid op de radio ook voor een aangename sfeer op de werkvloer kan zorgen. Als mensen kunnen lachen met elkaar, schept dat een band. Hetzelfde geldt voor samen kunnen meezingen met een liedje. Vrolijkheid is een belangrijke factor in het al dan niet met plezier naar je werk gaan en de werkdag zonder al te veel moeite doorkomen.
Een acceptabel compromis
Kun je dus de productiviteit van werknemers verhogen door de radio aan of uit te zetten? Het antwoord daarop is tweeledig. Voor sommigen werkt het, voor anderen niet. Meestal is het gelukkig zo dat mensen die er last van hebben een manier gaan zoeken om zich toch te kunnen concentreren. Eigenlijk is het niet wenselijk dat dat zou moeten, maar het toont wel hun motivatie aan om gewoon hun werk naar behoren te kunnen doen. Als de consequentie daarvan is dat het wat moeilijker communiceren wordt met ze omdat ze zich afgesloten hebben, is dat het compromis wat je moet accepteren om iedereen tevreden te houden. Kortom: gun een deel van je personeel de vrolijkheid, en het andere deel hun eigen wereldje om zich te kunnen concentreren.