Een mooi groen imago, je draagt een steentje bij aan het milieu en je hoeft de komende jaren minder wegenbelasting te betalen. Het is zeker niet vreemd dat je denkt aan hybride auto’s voor je bedrijf. Of je nu een zelfstandige bent of een bedrijf hebt met een flink wagenpark, hybride auto’s zijn een serieuze mogelijkheid. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze moderne wagens.
Wat is een hybride auto?
Een elektrische wagen rijdt op twee motoren. Je hebt een elektromotor en een verbrandingsmotor. Het is dus iets anders dan een elektrische auto. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de daarvoor bestemde tank. Dit kan diesel of benzine zijn, in feite maakt dit niet uit. De elektromotor draait op stroom uit de accu die in de auto zit.
Verschillende soorten hybride auto’s
Er bestaat niet zoiets als dé hybride auto. Waarschijnlijk heb je op een reclame al eens de term plug-in hybride gehoord. Dit zijn auto’s die je zelf kunt opladen. Dat kan bij je thuis, in parkeergarages of bij een laadpaal bij tankstations.
Verder heb je de volledig hybride auto en de half hybride auto. De volledig hybride auto kan volledig op beide motoren rijden. Je rijdt in dat geval dus helemaal op de elektromotor of helemaal op de verbrandingsmotor. Dit is een voordeel als je bijvoorbeeld in de file terechtkomt en veel moet optrekken. Dan kan je wat zuiniger rijden.
In een half hybride auto werken de elektromotor en brandstofmotor samen. Het kan niet los van elkaar. Ook dit is een stukje zuiniger dan een gewone benzineauto. Je verbruikt zo’n 10% minder brandstof met een half hybride auto.
Fiscaal voordeel
Eigenaren van een hybride auto profiteren van fiscaal voordeel. Plug-in hybrid modellen zijn 100 procent fiscaal aftrekbaar als ze voldoen aan de regel dat ze niet te veel CO2 uitstoten en een goede verhouding tussen batterijcapaciteit en het voertuiggewicht hebben.
Tegen 2026 verdwijnt het fiscaal voordeel van de hybride auto. Tot en met 1 juli 2023 blijft de plug-in hybride volledig fiscaal aftrekbaar. Daarna wordt dit steeds iets verder afgebouwd, tot 25% in 2025. Houd er ook rekening mee dat vanaf 1 januari 2023 de fiscale aftrekbaarheid van de brandstofkosten worden beperkt tot een maximum van 50 procent.
De nadelen
Hybride wagens zijn niet goedkoop. De aanschafsprijs ligt over het algemeen een stuk(je) hoger dan die van benzineauto’s. Ook de actieradius blijft een rol spelen, hoewel dit minder een factor is dan bij volledig elektrische auto’s. Je rijdt er makkelijk honderden kilometers mee. In Nederland kan je je daarmee prima redden, maar als je grote afstanden moet rijden, zal je wat vaker moeten laden of tanken.
Groene toekomst
De actieradius en hoge aanschafsprijs zijn nadelen, verder heeft een hybride auto vooral voordelen. Je krijgt meteen een groener imago als jouw bedrijf in milieuvriendelijke auto’s rijdt. Bovendien mag er over een aantal jaar geen benzineauto of dieselauto meer worden verkocht. Daarom is het bij de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens meer dan het overwegen waard om voor hybride auto’s te kiezen.