Ons werk is door de jaren heen flink veranderd. Onder meer de introductie van computers en het internet hebben bijvoorbeeld een grote invloed gehad op de inhoudelijke werkzaamheden. Daarnaast heeft onder meer Het Nieuwe Werken veel meer vrijheid gegeven aan hoe mensen werken. Tot slot is – zeker met de huidige personeelstekorten overal – men ook nog eens veel vrijer geworden als het gaat om de carrièrekeuze. Waar mensen vroeger veelal de loopbaan van hun ouders volgden of gingen voor baanzekerheid, spelen passie en eigen interesse vandaag de dag ook een grote rol. Ben jij niet happy met je huidige werk, dan kan een carrièreswitch hier verandering in brengen.
Wat wil je gaan doen?
Wil je iets heel anders gaan doen dan je huidige baan, dan moet je allereerst natuurlijk gaan bedenken wat je dan wil gaan doen. Welk vakgebied, of welke branche trekt je? Wat moet toekomstig werk bieden dat je nu mist? En wat biedt goede toekomstperspectieven? Kom je er zelf niet uit, dan is het aan te raden een loopbaanadviseur in te schakelen.
Het fijne is wel dat – zeker met het personeelstekort – eigenlijk alles mogelijk is. In de zorg of het onderwijs gaan werken? Of koel monteur worden? Met een keuze vanuit je passie en een goede motivatie en inzet kun je het realiseren.
Hoe kun je je laten omscholen?
Een vervolgopleiding voor jongeren na het voortgezet onderwijs, bestaat vaak uit een vierjarige, voltijdse studie. Een dergelijk traject is niet echt interessant als je op latere leeftijd je wil laten omscholen. Vaak hebben mensen hier de tijd niet voor als ze al een gezin hebben. En bovendien hebben ze ook een inkomen nodig. Gelukkig zijn er voor zij-instromers allerlei alternatieve studietrajecten. Om bijvoorbeeld koel monteur te worden hoef je slechts zeven cursusdagen te volgen. Met de basiskennis op zak ga je vervolgens werkervaring opdoen. Later ga je je kennis tot slot nog verdiepen of verbreden met aanvullende cursussen.
Hoe ga je de omscholing betalen?
Reguliere mbo-, hbo- en universitaire opleidingen kosten vaak jaarlijks duizenden euro’s. De overheid subsidieert deze opleidingen zodat studenten veel minder studiegeld hoeven te betalen. Cursussen of studies voor omscholing komen niet automatisch in aanmerking voor subsidie. Maar aangezien de overheid wel mensen wil aanmoedigen zich om te laten scholen voor onder meer de zorg, ICT of techniek kunnen jijzelf of werkgevers in deze sectoren wel individueel een subsidie aanvragen.
Een spannende stap
Een carrièreswitch kan best spannend zijn. Goed om te weten: jaarlijks wisselt maar liefst bijna een miljoen mensen van werk. Het overgrote gedeelte kiest hierbij voor een andere beroepsgroep, dus je bent zeker niet de enige!