Wanneer je langer dan een week ziek bent, zal de werkgever dit doorgeven aan de arboarts of de bedrijfsarts. Daarop kan de arts contact met je opnemen om even te horen hoe het met je gaat. Maar de arts kan ook vragen om even op gesprek te komen en een vragenlijst in te vullen.
Je mag het gesprek niet weigeren
Wanneer de arbo- of bedrijfsarts je uitnodigt voor een gesprek, dan ben je in principe verplicht om op gesprek te gaan. Weigeren mag dus niet. Lukt het je echt niet om ter plekke te gaan, bijvoorbeeld omdat je net autopech hebt? Laat het dan zeker tijdig weten en breng ook je werkgever op de hoogte om samen naar een oplossing te zoeken.
Je hoeft eigenlijk helemaal geen schrik te hebben van zo’n bezoekje. Ook wanneer een gebrek aan werkplezier of problemen met je werkgever aan de basis van je psychische problemen liggen, mag je dat gewoon eerlijk aangeven. De arts heeft per slot van rekening een geheimhoudingsplicht en mag dat niet zomaar doorgeven aan je werkgever, maar ook niet aan je huisarts of aan een andere specialist. Dat mag enkel wanneer jij de arts daarvoor de toestemming geeft. De bedrijfsarts mag wel doorgeven of je al dan niet meewerkt aan de re-integratie, dus uiteraard beperk je je niet zomaar tot een half uurtje jeremiëren en denk je ook mee over potentiële oplossingen.
Je hoeft niet akkoord te gaan met het advies
Op basis van het gesprek zal de bedrijfsarts een advies uitbrengen. Hierin staat onder andere wanneer je opnieuw het werk kan hervatten. Ben je het niet eens met het advies van de arts? Dan kan je daar nog steeds bezwaar tegen maken. Breng dan schriftelijk de bedrijfsarts en je werkgever op de hoogte en leg uit waarom je het niet eens bent. Verwijs bijvoorbeeld naar het oordeel van je huisarts en laat de bedrijfsarts contact opnemen met je huisarts.
Indien jouw bezwaar voldoende gemotiveerd is en je huisarts het een en ander kan verduidelijken, resulteert dat vaak in een nieuw advies. Kan je je ook daar niet in vinden? Dan heb je nog steeds het recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts. Zo’n verzoek mag de bedrijfsarts eigenlijk niet weigeren.
Klachtenregeling arbodienst
Vind je dat de bedrijfsarts niet juist handelt of denk je dat hij zijn geheimhoudingsplicht niet nakomt? Dan kan je steeds een klacht indienen bij de arbodienst. Elke arbodienst beschikt over een eigen klachtenregeling waarbij je klacht altijd ernstig wordt genomen. Vind je dat ook de arbodienst onvoldoende voor jou doet? Dan kan je het nog hogerop zoeken en naar de overkoepelende geschillencommissie trekken.
Hoewel je een gesprek met de bedrijfsarts niet zomaar mag weigeren, zijn er talloze beschermingsmechanismen voorzien om je belangen te behartigen. Je hoeft dan ook helemaal geen schrik te hebben over het gesprekje met de bedrijfsarts en in elk geval weiger je het maar beter niet, want als je niet meewerkt aan je re-integratie kan je werkgever de betaling van het loon stopzetten, je een officiële waarschuwing geven of kan je je baan verliezen.