Het is landelijk bekend dat er een groot tekort is aan mensen die zich inzetten in de maatschappelijke en sociale sectoren Naast het feit dat er over het algemeen te weinig mensen beschikbaar zijn voor deze functies lopen de instanties die personeel nodig hebben en de mensen die het werk kunnen verrichten elkaar vaak om uiteenlopende redenen mis. Kan maatschappelijke detachering dit probleem verhelpen?
Het probleem
Het probleem is breed bekend, in alle maatschappelijke en sociale sectoren is er een zwaar tekort aan personeel. Het wordt breed uitgemeten in de media, vooral het tekort in de zorgsector, maar oplossingen lijken nog steeds op zich te laten wachten. Het is bijvoorbeeld tekenend dat maand na maand bij uitstek de meeste mensen die een STAP-budget voor omscholing aanvragen in de zorgsector werkzaam zijn. De grote werkdruk leidt tot een groeiend verzuimpercentage en een grote uitstroom. Het is belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt en dat het beschikbare personeel eerlijk en effectief aan het werk kan.
Nieuwe manieren van personeelswerving

Mede dankzij deze tekorten zijn er verschillende nieuwe manieren van personeelswerving ontstaan in de maatschappelijke en sociale sectoren. Twee van de meest toonaangevende zijn maatschappelijke detachering en personeel op freelance basis. Beiden hebben bepaalde voor- en nadelen voor werkgevers, met als meest prominente nadeel dat de werknemer niet 1-op-1 verbonden is met hen en daarmee een stukje minder zekerheid biedt. In de praktijk valt dit echter mee. Echter ondervinden werkgevers nu dat beide manieren ook veel voordelen met zich meebrengen.
Extra voordelen maatschappelijke detachering
Ten opzichte van personeel direct aannemen en personeel aannemen op freelance basis heeft maatschappelijk detachering een aantal voordelen die zeker in dit arbeidsklimaat in de maatschappelijke en sociale sectoren sterk mee zullen wegen. Detacheringsbureaus als BVNG ondersteunen het personeel wat ze aannemen. Ze hebben extra tijd en personeel voor persoonlijke begeleiding van het personeel dat ze detacheren, waar de werkgever dit vrijwel nooit heeft. Dit heeft een positieve impact op de werkdruk en het stressniveau van het personeel, waardoor er minder kans is op verzuim en uitstroom.
Interne bijscholing
Een ander voordeel wat maatschappelijke detachering heeft is dat het haar personeel vaak intern bijschoolt. Het werkt samen met opleidingsinstituten en kijkt naar nieuwe manieren om het personeel zo efficiënt mogelijk bij te scholen. Hierdoor kan het personeel flexibeler inzetten en het personeel flexibeler helpen met het vinden van werk binnen de maatschappelijke en sociale sectoren dat echt bij hen past. Dit kan leiden tot een significant kleinere uitstroom van het personeel. Hiernaast spaart het de werkgever kosten dat het normaal gesproken zelf had moeten maken om haar personeel bij te scholen.