Wat gaat coronatijd doen met de manier waarop we daarna tegen werken aan kijken? Het Nieuwe Werken was al gebaseerd op de wens van mensen om flexibeler om te kunnen gaan met werkplekken, werktijden en thuiswerken. Maar dat thuiswerken een breed gedragen nieuwe realiteit kon worden, viel niet te voorspellen omdat men toch vooral veel beren op de weg zag. De coronamaatregelen hebben ons ertoe gedwongen om het beste te maken van remote werken, werken op afstand dus. Leidt dat tot Het Nieuwe Werken 3.0?
Flexibeler werken
Veel mensen hebben het afgelopen jaren kunnen proeven van een vorm van flexibeler werken waarbij thuiswerken de regel was in plaats van de uitzondering. Het was niet altijd even handig, maar we zijn er allemaal creatiever van geworden in het vinden van oplossingen om er het beste van te maken. We kunnen wel zeggen dat dat in heel veel gevallen gelukt is. Coronatijd heeft bewezen dat flexibel werken wel degelijk voor veel mensen heel goed mogelijk is en dat er technische mogelijkheden zijn die dat goed kunnen ondersteunen. Nu we daar eenmaal aan geproefd hebben, zullen veel mensen mogelijk niet terug willen naar fulltime op kantoor zitten.
Kantoor als ontmoetingsplek
Deze ontwikkeling kan gaan leiden tot een vorm van werken die we hybride werken zouden kunnen noemen. Dat is een combinatie van werken op kantoor en thuiswerken waarbij alleen voor bepaalde zaken gebruik gemaakt wordt van een werklocatie in een kantoorsetting. Bijvoorbeeld voor brainstormsessies. Zo wordt het kantoor niet meer een werkplek, maar een ontmoetingsplek. De noodzakelijke mate van interactie tussen werknemers en tussen werknemer en werkgever wordt dan leidend. Uiteraard spelen ook de wensen van personeelsleden een rol hierin. Hybride werken kan als voordelen hebben dat werknemers een betere balans tussen werk en privé ervaren en minder vaak uitvallen door ziekte of stress. Ook worden de reistijd én daarmee ook de reiskosten hierdoor beperkt. Omdat er minder bezetting op kantoor is, is er ook minder kantoor- of bedrijfsruimte nodig.
Uitdagingen
Dit brengt natuurlijk ook weer z’n uitdagingen met zich mee. Ten eerste is er een volwaardige thuiswerkplek die aan de Arbonormen voldoet nodig met de noodzakelijke digitale infrastructuur. Een heus home office dus. Daar moet in geïnvesteerd worden door de werkgever. Op kantoor komen er waarschijnlijk 40 tot 50 procent minder werkplekken, maar wel concentratiewerkplekken en meer ruimte voor ontmoeten, overleg en creatieve sessies. Daarvoor moeten zaken ingericht worden op het doel waarvoor de ruimte specifiek gebruikt wordt. Ook akoestiek is daarbij bijvoorbeeld een factor die aandacht vereist.
Het wordt interessant om te zien in welke mate en in welk tempo deze omschakeling en cultuurverandering gaan doorvoeren. Dan medewerkers erop gaan aandringen lijkt onvermijdelijk. Het Nieuwe Werken 3.0 is simpelweg de toekomst.