Niet alleen de wereld van werk en organiseren verandert constant. Ook de woningmarkt is altijd in beweging. Hoewel de meeste mensen spaargeld of bijvoorbeeld een erfenis gebruiken om een duurdere woning voor zichzelf te kopen, kun je dit ook investeren. Investeren in vastgoed levert namelijk momenteel de meeste kans op een goed rendement. Een voorbeeld hiervan is een woning kopen en de kamers verhuren, bijvoorbeeld aan studenten. Vooral Amsterdam trekt veel studenten, en er is hier dus ook veel vraag naar kamers. Verhuur jij al kamers in Amsterdam, of ben je van plan dit te gaan doen? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels rond huisvesting die vanaf 1 april 2020 in Amsterdam gelden. Marcel van Hooijdonk geeft meer informatie over deze kwestie.
Waarom een nieuwe HVV in Amsterdam?
Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Amsterdam de nieuwe Huisvestingsverordening, de HVV 2020, vastgesteld. De nieuwe regels die zijn afgesproken zouden eigenlijk al van kracht worden per 1 januari 2020. Omdat er toch nog onduidelijkheden waren is deze datum last minute verlaat naar 1 april 2020. Van Hooijdonk: “Het is belangrijk meer te weten over de achtergrond en de motivaties van de HVV 2020. Amsterdam heeft een oververhitte woningmarkt. De vraag naar woonruimte is veel groter dan het aanbod. Voor veel mensen die een woning zoeken in Amsterdam is het huren van een kamer voor korte of langere tijd de enige optie. De gemeente zegt dat ze wilt dat zoveel mogelijk mensen huisvesting vinden, en vindt het dus ook belangrijk dat kamerverhuur mogelijk is.”
Volgens hem geven de nieuwe regels echter aan ander beeld. “De redenering is dat meerdere woningdelers een hogere maandprijs zouden betalen dan een enkel huishouden. Het verhuren van kamers aan meerdere mensen zou daarom financieel aantrekkelijker zijn dan een huis verhuren aan een een- of tweepersoons huishouden of een gezin. Volgens de gemeenten zou kamerverhuur echter ook negatieve gevolgen hebben. Doordat er minder woningen te koop zijn zouden de prijzen stijgen. Daarnaast zou de leefbaarheid in het gedrang komen. De verschillende leefritmes bij intensievere bewoning in de omgeving zouden zorgen voor meer overlast.”
Het hoe en wat in de HVV 2020
Volgens Van Hooijdonk vallen vooral de nieuwe quota erg op. “Er zal nog voor slechts maximaal vijf procent van het totaal aantal woningen per wijk een vergunning worden afgegeven voor kamerverhuur. Ook is er een maximum gesteld aan het verhuren van het aantal woonruimtes in een pand, namelijk 25 procent. Hierdoor zou een betere balans tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimtes gecreëerd worden, die een positieve invloed zou hebben op de leefbaarheid in panden en de omgeving.” Hij geeft aan dat het dus niet zo is dat er helemaal geen vergunningen uitgegeven zullen worden. “Dit is niet het geval, zolang de gestelde percentages maar niet overschreven worden.”
Twijfels over de effectiviteit van de nieuwe regels

Van Hooijdonk heeft twijfels bij de effectiviteit van de nieuwe HVV in Amsterdam. “Er heerst een groot woningtekort in de stad. Kamerverhuur geeft de meest efficiënte invulling van schaarse woonruimte, doordat er weinig leegstand is. Amsterdam zegt zelf met de nieuwe regels studenten en andere woningzoekenden te willen helpen. Maar eigenlijk lijken ze met de nieuwe regels kamerverhuur te willen bestrijden. Als een stad meerdere grote universiteiten heeft en daar ook de vruchten van plukt moeten ze ook accepteren dat er studenten wonen. Als de gemeente zoals nu de huisvesting van studenten tegen lijkt te werken moeten ze niet zeggen dat er te weinig kamers zijn maar moeten ze zeggen dat er teveel universiteit is.”
Daarnaast vraagt hij zich af of er wel een positieve invloed is op de leefbaarheid, en zo ja hoe groot deze eigenlijk is. “De samenleving verhardt. Mensen lijken een steeds korter lontje te hebben. Last van studenten in de omgeving? Grote kans dat het met de overlast eigenlijk wel meevalt, maar dat bewoners elkaars leefgedrag beter moeten leren accepteren en tolereren.” Een eerdere proef met vergelijkbare regels rond het omzetten en splitsen van woningen in Utrecht was ook niet echt aantoonbaar effectief. “Ja, de gemeente concludeerde na twee jaar dat er positieve effecten waren. Maar was de gemeten verbeterde leefbaarheid eigenlijk wel te danken aan alleen maar de nieuwe regels? Er zijn namelijk nog meer zaken veranderd in die tijd. En heeft de proef trouwens in Utrecht gezorgd voor meer betaalbare woningen?”
Dringen wordt verdringen
Van Hooijdonk vervolgt dat er niet goed nagedacht lijkt te zijn over de gevolgen van de vastgestelde percentages. “Het aanbod is kleiner dan de vraag. Dringen dus. En dat is het geval onder alle doelgroepen. De nieuwe regels zorgen echter voor verdringing. Studenten en andere woningzoekenden die een kamer willen huren worden verdrongen door gezinnen. Nu kamerverhuur wordt tegengewerkt krijgen onder andere studenten het nog moeilijker betaalbare woonruimte te vinden. Ze hebben namelijk geen alternatief.”