Niemand kan van alles op de hoogte zijn. Het gebeurt regelmatig dat er inbreuk gemaakt wordt op een reeds bestaand octrooi zonder dat de inbreukmaker zich daarvan bewust is. Het kan jou ook overkomen dat je per ongeluk inbreuk maakt op andermans patent. Wat kun je doen wanneer je beschuldigd wordt van inbreuk op een octrooi?
Staken
Er valt een brief op de deurmat met juridische dreigementen. Je zou inbreuk gemaakt hebben op iemand intellectuele eigendomsrechten en wordt gesommeerd om je commerciële activiteiten rondom dit intellectueel eigendom meteen te staken. Staken zou een groot probleem kunnen vormen voor jouw bedrijf. Je krijgt te maken van derving van inkomsten, problemen met leveranciers waarmee afspraken gemaakt zijn, imagoschade en eventueel ook personeel dat wel betaald moet worden. Je denkt al meteen aan een faillissement. Toch moet je gehoor geven aan de brief om boetes of een rechtszaak te vermijden.
Hulp van octrooigemachtigde
Maar maak je eigenlijk wel inbreuk? Het is verstandig om als eerste contact op te nemen met een octrooigemachtigde zoals die van octrooibureau EP&C. Deze kan zich rechten op de daadwerkelijke feiten rondom de situatie en een goede inventarisatie maken van het probleem. Om welk octrooi gaat het, en is daarin de beschermingsomvang wel zo omschreven dat jouw product daar ook binnenvalt? Het kan immers ook zo zijn dat je een alternatief hebt ontwikkeld dat hierbuiten valt. Daarom wordt het product en de werkwijze onderzocht. Ook moet gecontroleerd worden of het octrooi überhaupt nog wel geldig is en in welke landen dat het geval is. Daarnaast wordt natuurlijk ook scherp gekeken naar de geldigheid van het octrooi: is deze wel terecht verleend en voldoet deze aan de gestelde eisen? Dit zijn belangrijke zaken om te laten uitzoeken voordat je reageert, want misschien blijkt hier wel uit dat je helemaal geen inbreuk maakt op een octrooi.
Oplossingen bij inbreuk

Uit bovenstaande inventarisatie kan blijken datje wel degelijk inbreuk maakt op een octrooi. Dat betekent gelukkig niet meteen dat je bedrijf ten dode opgeschreven is. Er zijn verschillende mogelijke oplossing om tot een overeenstemming te komen met de andere partij, zodat je je bedrijfsvoering gewoon kunt voortzetten. Dat kan zijn door het nemen van een licentie op het intellectueel eigendom in kwestie. Wellicht heb je zelf intellectuele eigendomsrechten die uitgeruild kunnen worden, zodat beide partijen er voordeel bij hebben. Daarnaast kun je ook overwegen om het patent te kopen van de eiser of je product er omheen te ontwikkelen waardoor het intellectueel eigendom niet meer geschonden wordt.
De kernboodschap? Laat je niet meteen van de wijs brengen wanneer je beschuldigd wordt van inbreuk op een octrooibureau maar neem het wel serieus door hulp in te schakelen van een octrooigemachtigde van een octrooibureau. De uitkomst hoeft dan niet per se desastreus te zijn.