Personen lopen tijdens hun dagelijkse leven kans bij zichzelf of anderen materiële of immateriële schade te veroorzaken. Tegen de financiële gevolgen hiervan verzeker je je bijvoorbeeld met een woonverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Maar ook bedrijven lopen risico schade toe te brengen. Bijvoorbeeld doordat een medewerker bij een klant iets kapotmaakt, of brand veroorzaakt. Als bedrijf kun je je hiervoor verzekeren door middel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wat houdt deze verzekering precies in, en is deze eigenlijk verplicht?
De AVB – Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven
Werken de medewerkers in jouw bedrijf veel direct met klanten? Of werken ze veel op locatie bij klanten? Hoe voorzichtig ze ook zijn, het kan altijd gebeuren dat ze tijdens hun werk schade veroorzaken aan onroerende goederen of andermans spullen, of bij mensen. Het kan gaan om materiële schade, letselschade en zelfs gevolgschade. In dat geval is het bedrijf van de medewerker mogelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Als bedrijf kun je je tegen claims verzekeren met een AVB, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.
Wettelijke verplichting tot het afsluiten van een AVB?
Nee, net zoals een aansprakelijkheidsverzekering voor personen niet wettelijk verplicht is, is dat ook niet het geval voor een AVB. Maar het is wel verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een ongelukje zit in een klein hoekje en een medewerkers kan altijd iets beschadigen of iemand verwonden. Bij materiële schade hoeft het niet om een groot bedrag te gaan. Maar bijvoorbeeld letselschade of brand kunnen grote financiële gevolgen hebben. Om dit soort onvoorziene kosten te voorkomen en financiële problemen voor je bedrijf te voorkomen, is het dus zeker aan te raden een AVB af te sluiten.
Andere partijen die een AVB wel verplichten

Hoewel er dus geen wettelijke verplichting is voor een AVB, wordt deze steeds vaker wel door andere partijen verplicht. Zo komt het bijvoorbeeld steeds vaker voor dat leveranciers of opdrachtgevers een AVB verplicht stellen als je zaken met ze wil doen. Zo voorkomen ze dat ze onnodig financieel risico lopen. Ook zijn er een aantal branches waarbij de kans op een verplichte AVB groot is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kappers, personal trainers, psychologen, aannemers, gastouders en fotografen. Ben je werkzaam in een van deze branches en wil je geen omzet missen, dan is een AVB dus ook zeker verstandig.
Verzekeren is goed, maar voorkomen nog beter
Het is natuurlijk nog beter om schade te voorkomen, dan het risico op vervelende gevolgen te verkleinen door middel van een verzekering. Maak daarom de kans op claims zo klein mogelijk. Bijvoorbeeld door bij medewerkers te zorgen voor voldoende vaardigheden, kennis en middelen om nauwkeurig en veilig te kunnen werken. Vraag bijvoorbeeld eens naar veiligheidsmaatregelen bij de branche- of beroepsorganisatie, of laat een risicoanalyse uitvoeren. Vergeet hierbij ook niet dat ontspanning op het werk medewerkers beter en sneller laat werken!