Terwijl de thuiswerkers met de benen op de tafel en het bord op schoot hun lunchpauze houden voor de televisie, moet het personeel dat wel zijn dienst ‘gewoon’ op kantoor draait het zonder deze luxe doen. Dit terwijl ook zij ontspanning kunnen gebruiken om de werkdag wat op te breken. Daar kunnen ze zelf voor proberen te zorgen, maar dan doet men dit vaak alleen voor zichzelf. Is het wellicht verstandig als werkgever om te investeren in ontspanning voor je medewerkers op de werkvloer?
Afleiding kan een valkuil zijn
Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Van de thuiswerker wordt gehoopt dat hij of zij netjes zijn uren maakt, waarbij de valkuil de vele mogelijke afleidingen is. Zorg je voor ontspanningsfaciliteiten op de werkvloer, dan moet je ervoor waken dat dit niet te veel uitnodigt tot het oprekken van pauzes. Natuurlijk heb je daar op kantoor wél toezicht op, maar het is niet prettig om medewerkers regelmatig op hun donder te moeten geven omdat ze niet aan het werk zijn. Een losse sfeer kan prettig zijn voor iedereen, maar kan ook leiden dat verlaagde productiviteit en misbruik van jouw goede bedoelingen.
Goed werkgeverschap
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel een mooi gebaar aan je personeel om voor ontspanning op de werkvloer te zorgen. Goed werkgeverschap wordt doorgaans immers beloond met gemotiveerd en loyaal personeel. Je kunt spanning wegnemen bij medewerkers door geen politieagent te spelen op de werkvloer en open te communiceren met begrip voor de eventuele problemen of frustratie van de medewerker. Maar echte ontspanning kan niet werkgerelateerd zijn. Die bereik je door tussen het werk door een keer een potje te kunnen tafeltennissen, even televisie te kijken of samen met je collega’s uitgebreid te lunchen zonder het over het werk te hoeven hebben.
Samen ontspannen zorgt voor een band
Een bijkomstigheid van het bieden van ontspanningsmogelijkheden die voor verschillende medewerkers tegelijkertijd beschikbaar zijn, is dat het ze ook een bijdrage kunnen leveren aan teambuilding. Wanneer je medewerkers het samen gezellig kunnen hebben door een potje te tafeltennissen, tijdens de lunch een leuk gesprek te hebben met elkaar over het privéleven of samen naar iets op de televisie te kijken en het daar over te hebben, kan ook de omgang met elkaar veranderen. Op die manier kun je een team smeden dat oprecht geïnteresseerd is in elkaar en elkaars welzijn en het geen probleem vindt om dag in dag uit met elkaar op te moeten trekken op de werkvloer.
Ontspanning kan de productiviteit verhogen
Ontspannen medewerkers leveren meer en beter werk. Denk hierbij aan jezelf wanneer jij stress ervaart. Op zo’n moment blokkeer je, raak je het overzicht kwijt en ben je vooral bezig om jezelf bij elkaar te rapen. Vergelijk dit met je productiviteit wanneer ontspannen werken wél lukt. Dat geeft al aan hoe belangrijk het is om te kunnen ontspannen voor de werknemer zelf. Voor jou als werkgever is een hoge en kwalitatief goede productiviteit belangrijk, zodat het bedrijf optimaal kan presteren en voor haar loonkosten de verwachte arbeid terugkrijgt. Om dit te bereiken, kan het helpen als de boog voor medewerkers niet altijd gespannen hoeft te staan. Even het hoofd leeg maken kan ervoor zorgen dat ze daarna weer met frisse moed aan het werk kunnen.
Doen of niet
Moet je dus iets extra’s doen om je personeel ontspanning te bieden op het werk? Wij denken van wel. De voordelen ervan kunnen significant zijn, terwijl de nadelen (het oprekken van pauzes) bestreden kan worden met vriendelijk doch adequaat toezicht. Je kunt het natuurlijk ook gewoon uitproberen, en als het tegenvalt omdat men er misbruik van maakt weer laten zitten.