Je hebt vast van de begrippen incassobureau en deurwaarder gehoord. Misschien heb je er wel mee te maken gehad. Incassobureau en deurwaarder worden vaak in één adem genoemd, maar het zijn twee verschillende dingen. Zo kan een incassobureau u niets met dwang opleggen, een deurwaarder heeft daarentegen wel dwangmiddelen. Wat de verschillen precies zijn tussen een incassobureau en deurwaarder lees je in dit artikel.
Wat is en mag een incassobureau?
Last van wanbetalers? Dan kun je een incassobureau inschakelen. Een incassobureau is een bedrijf dat openstaande facturen (schulden) in opdracht van de schuldeiser int, middels het ‘minnelijke traject’. Het contact verloopt dan ook niet langer via de schuldeiser. Het minnelijke traject houdt in de praktijk in dat de werkzaamheden van een incassobureau zich beperken tot het versturen van brieven, betalingsherinneringen (de zogeheten aanmaningen) en telefonisch contact opnemen met de schuldeiser. Het incassobureau brengt voor deze werkzaamheden kosten in rekening, die meestal op de schuldenaar worden verhaald. De zogenoemde incassokosten komen bovenop de nog te betalen rekening. Een incassobureau stuurt de schuldenaar middels een incassobrief aan op betaling. Een incassobureau heeft echter geen dwangmiddelen tot de beschikking. Daarnaast heeft een incassobureau geen wettelijke status, iedereen kan een incassobureau beginnen.
Wat is en mag een deurwaarder?
Naast een incassobureau, kan ook een deurwaarder schulden innen in opdracht van de schuldeiser. Een deurwaarder heeft echter meer bevoegdheden dan een incassobureau. Zo kan een deurwaarder dagvaardingen (schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen) uitbrengen, akten opmaken, beslag leggen op materiële en immateriële goederen (bijvoorbeeld loon-, bank- of boedelbeslag) en panden ontruimen. De werkzaamheden van de deurwaarder worden, net als bij dat van een incassobureau, meestal verhaald op de schuldenaar. Een belangrijk verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is dat een deurwaarder een wettelijke status heeft. Een deurwaarder mag bijvoorbeeld beslag leggen op spullen, een incassobureau mag dit niet.
Een advocaat inschakelen
Een gerechtsdeurwaarder mag openstaande facturen innen, alleen kan dit doen bij schulden tot een bedrag van €25.000. Heb jij een openstaande factuur groter dan dit bedrag? Dan is een deurwaarder niet voldoende, maar zul je een advocaat moeten inschakelen.