Een bedrijf kan doorgaans niet opstarten en uitbreiden zonder dat dat iets kost. Er zijn altijd investeringen nodig om iets van de grond te krijgen en te laten groeien. Per branche verschilt het hoe groot de investeringen zijn die nodig zijn. Het is lang niet voor iedere ondernemer mogelijk om alles uit eigen zak te financieren. Gelukkig kun je proberen gebruik te maken van de mogelijkheid om een zakelijke lening af te sluiten. Toch moet je daar niet te licht over denken. Daarom zetten we een paar zaken op een rijtje waar je wel even rekening mee moet houden wanneer je van plan bent een zakelijke lening af te sluiten.
Lenen is niet gratis
Het is makkelijk om te denken dat je met een lening een gat kunt dichten of vooruit kunt lopen op geld dat je nog niet hebt, maar vergeet nooit dat geld lenen niet gratis is. We kennen niet voor niets de populaire waarschuwing ‘geld lenen kost geld’. Dat doet ook bij een zakelijke lening ter zake. Overweeg dus goed hoeveel zo’n lening je gaat kosten aan rente en over welke periode je het moet terugbetalen.
Geen lening zonder goed businessplan
Een kredietverstrekker stopt geen geld in een bodemloze put. Die wil er zo zeker mogelijk van kunnen zijn dat hij zijn geld ook terugkrijgt met rente. Om een kredietverstrekker ervan te overtuigen om zijn geld uit te lenen aan jou, moet je met een goed businessplan komen. Houd er rekening mee dat kredietverstrekkers star en weerbarstig kunnen zijn en dat best wat moeite kan gaan kosten om iets los te krijgen.

Bureau Kredietregistratie
Voordat een kredietverstrekker besluit om jou een lening te verstrekken, word je natuurlijk wel even gescreend. Daarvoor raadpleegt men het register van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Daar staan jouw eerdere leningen en kredieten in geregistreerd. Heb je al een lopende lening of krediet, dan beperkt dit je mogelijkheden voor een nieuwe lening. Heb je ergens een betalingsachterstand opgelopen, dan kun je te maken krijgen met een negatieve BKR codering. Dit kan je kansen op een lening helemaal verpesten. Die codering is echter niet altijd terecht of voldoende actueel. In dat geval kun je dit aanvechten. Zelfs een terechte codering kan aangevochten worden. Dat kun je zelf doen, maar je kunt het ook laten doen door een bedrijf dat ervaring heeft in BKR registratie verwijderen.
Er zijn alternatieven
Natuurlijk denk je bij het verkrijgen van een investeringskrediet in eerste instantie aan een bank. Maar er zijn ook alternatieven. Zo heb je Business Angels, particuliere ondernemers en investeerders die ondernemingen die zij als veelbelovend beschouwen financieren met een lening of aandeleninvestering. Mogelijk kun je ook gebruikmaken van een MKB-krediet, een zakelijke lening voor startende en bestaande ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast is crowdfunding natuurlijk ook nog een moderne manier van financieren. Je haalt dan geld op bij een groter publiek. Meestal gebeurt dat via online platform waar je jouw idee kunt presenteren. Heb je al een klantenkring, dan kun je ook nog gebruikmaken van reverse factoring. De betaling wordt dan vóór de levering al voorgeschoten.