Een laadpaal is onmisbaar voor elektrische rijders. Steeds meer mensen stappen over op elektrische vervoersalternatieven, en deze voertuigen moeten natuurlijk ook worden opgeladen. Wat precies de kosten zijn van een laadstation thuis, lees je hier.
Overstappen op elektrisch rijden
Of je nou particulier of zakelijk elektrisch rijdt, er zitten veel voordelen aan het hebben van elektrisch vervoer. Je draagt een steentje bij aan een beter milieu door geen CO2 uit te stoten en het is op de lange duur ook beter voor de portemonnee. Het opladen van je auto aan een laadpaal is namelijk goedkoper dan je auto volgooien met benzine. De goedkoopste vorm van laden is via een laadpaal thuis, maar dit is in eerste instantie natuurlijk wel een redelijk grote investering.
Verzwaren van de meterkast
Voordat je een laadpaal kan installeren, moet je kijken of je meterkast geschikt is voor het aansluiten van een laadpaal. Met een 1-faseaansluiting duurt het opladen van een elektrische auto een stuk langer dan met een 3-fasenaansluiting. Het upgraden naar een 3-fasenaansluiting verloopt via je netbeheerder en hier moet je dus extra voor bijbetalen. Ook de periodieke energiekosten gaan omhoog, omdat je aanzienlijk meer stroom verbruikt met een laadpaal.
Het aanschaffen van een laadpaal

De kosten laadpaal thuis voor een elektrische auto verschillen per situatie. Je moet namelijk rekening houden met zowel de aanschaf- als de installatiekosten. De installatiekosten hangen af van hoe ingrijpend de installatie van de laadpaal is. Komt er veel graafwerk aan te pas? Hoe ver komt de laadpaal van de meterkast te staan? Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de installatiekosten.
Daarnaast komen de kosten van de laadpaal zelf er nog bij. Laadpalen verschillen sterk in prijs en iedere laadpaal heeft zijn eigen sterke punten. Neem bijvoorbeeld het merk EVBox. De EVBox Elvi is beschikbaar met vaste kabel of socket. Wil je een vaste kabel, dan is dit laadstation beschikbaar vanaf grofweg 1000 euro. De EVBox Elvi Socket is dan weer 150 euro goedkoper, maar als je jouw laadkosten met je werkgever wilt verrekenen, dan moet je dit handmatig doen. Wil je dit automatisch laten verlopen? Dan moet je gaan voor het duurdere model. Houdt hierbij rekening met het feit dat de laadpalen duurder worden naarmate je meer functies wilt.
Als je precies wilt weten wat de kosten zijn in jouw situatie, dan kan je het beste een offerte aanvragen bij een bedrijf wat advies op maat maakt. Wanneer neem jij een laadpaal thuis?