Welk beroep je ook hebt, je zult weten dat het belangrijk is om te plannen. Het hebben van een plan zorgt namelijk voor houvast. Het Amerikaanse spreekwoord: “Failing to plan is planning to fail” is dan ook echt geen leugen. Buiten je werk zijn er nog veel meer zaken die verstandig zijn om planmatig aan te pakken. Bijvoorbeeld als je gaat beleggen. Hieronder lees je meer over de inhoud van een beleggingsplan, en wordt een voorbeeld ter illustratie gegeven.
Deze punten mogen niet ontbreken in een beleggingsplan
In een persoonlijk beleggingsplan kun je onder meer vastleggen
- wat je beleggingsdoel is en in hoeveel tijd je dat wil behalen;
- hoeveel rendement je wil halen en hoeveel je mag verliezen;
- of je actief of passief wil beleggen;
- hoeveel tijd je kwijt wil zijn aan beleggen;
- welke aanpak je kiest (fundamentele of technische analyse of een combinatie van deze twee);
- welke beleggingsinstrumenten je wil gebruiken; en
- hoe en hoe vaak je je beleggingen wil evalueren.
Het is altijd goed een plan te maken, hoe eenvoudig dit ook is. Het betekent namelijk dat je serieus bezig bent met je financiële zaken. Maar kijk je nu alleen maar door de huidige lage spaarrente naar de beurzen als optie? Dan is het aan te raden jezelf nogmaals de vraag stellen of je wel wil beleggen. Succesvol beleggen of laten beleggen is alleen iets dat je voor een langer termijn doet.
Een beleggingsplan als voorbeeld
Uiteraard is ieders situatie anders. Maar om toch een voorbeeld ter illustratie te geven van een beleggingsplan nemen we dat van Patrick. Hij is 42, heeft een vrouw en een kind en heeft een vast contract.
Hij heeft een vermogen van 45.000 euro op de bank staan en vult dit nu iedere maand met 600 euro aan. Na het plan om te beleggen met zijn vrouw besproken te hebben, besluit hij 20.000 euro van het vermogen te gaan beleggen, de rest zal op de spaarrekening blijven staan. Van het geld dat hij maandelijks opzij zet gaat hij 400 euro beleggen en gaat er 200 euro naar de spaarrekening.
Jan spaart via zijn werkgever bij een pensioenfonds voor een eenvullend pensioen naast zijn AOW. Het doel van Patrick is te zorgen voor een aanvulling op deze inkomsten tijdens het pensioen. Dit mag na pensioendatum langzaam opgebruikt gaan worden. Jan heeft ongeveer nog 25 jaar de tijd om deze privépensioenpot op te bouwen.
Rendementswens en het kiezen van een risicoprofiel
Patrick houdt niet van overmatig risico nemen ondanks zijn vaste baan waar hij goed voor betaald krijgt. Binnen de drie risicoprofielen bij beleggen (defensief, neutraal en offensief) ziet hij zichzelf als neutraal. Door spreiding neemt het risico dat je loopt tijdens beleggen af, dat begrijpt Patrick goed. Daarom wil hij gespreid beleggen in wereldwijde aandelen en obligatie ETF’s, met een verhouding van 60 tot 40 procent. Als hij ouder is, wil jij relatief gezien meer kiezen voor (staats)obligaties. Een overzichtelijke portefeuille met veel spreiding.
Het rendement dat hij nastreeft is jaarlijks gemiddeld vier tot zes procent. Op de vraag hoeveel hij mag verliezen is het antwoord natuurlijk “Het liefst helemaal niets”. Patrick begrijpt echter ook dat risico en rendement met elkaar verbonden zijn. Zijn lange beleggingshorizon draagt bij aan het verlagen van het risico. Daarnaast hoeft hij gezien zijn realistische rendementseis niet extreem veel risico te nemen.
Actief of passief beleggen?
Eigenlijk gaat de voorkeur van Patrick uit naar passief beleggen. Hij heeft immers ook al een drukke baan, en wil ook nog tijd kunnen besteden aan zijn gezin en vrienden. Maar daarnaast wil hij ook nog wel kunnen beleggen in een aantal specifieke bedrijven en trends. Hij besluit dat daarom 80 procent passief belegd zal worden en 20 procent actiever.
De komende vijf maanden gaat Patrick 15.000 euro geleidelijk beleggen in goed gespreide ETF’s. De resterende 5.000 euro zal direct beschikbaar zijn voor de individuele titels. Patrich wil zich hier goed eerst in verdiepen, waardoor het niet direct de eerste tijd belegd zal worden. De maandelijkse inleg van 400 euro investeert Patrick via een periodieke order (zonder transactiekosten bij Binck Fundcoach) in obligatie- en aandelen ETF’s.
Welke aanpak kies je bij het beleggen?

De voorkeur van Patrick met beleggen gaat uit naar het maken van een fundamentele analyse. Patrick belegt bij voorkeur naar aanleiding van een fundamentele analyse. Bij de individuele titels maakt hij een fundamentele analyse als uitgangspunt. Hij wil alleen investeren in bedrijven die hij snapt. Er is een lichte voorkeur voor bedrijven in de technologische sector, omdat hij zelf ook actief is hierin. Hij weet hier meer van dan van bijvoorbeeld verzekeringen of levensmiddelen. Bij de analyse kijkt hij onder andere naar de winst, de ontwikkeling van de omzet, de markt en de competitie en de markt.
Voor de aandelen ETF’s maakt hij een lijstje met de best presterende ETF’s in vergelijking met de benchmark (MSCI world). Hier kiest hij, naar zijn maatstaven, de beste uit. Ook voor het obligatiegedeelte hanteert hij grotendeels deze aanpak, maar hij neemt wel in zijn vergelijking ook nog een aantal wereldwijd opererende obligatiebeleggingsfondsen mee.
Een visuele technische analyse komt pas aan de orde als hij zijn keus eenmaal gemaakt heeft. Dus fundamenteel bepaalt Patrick wat hij wil kopen, aan de hand van grafieken bepaalt hij vervolgens wanneer hij wil kopen.
Keuze aan beleggingsinstrumenten bepalen de te investeren tijd
De aanpak die Patrick heeft gekozen kost relatief weinig tijd. Er moet wel eerst wat onderzoek worden verricht vooraf, maar daarna hoeft er nog maar weinig tijd geïnvesteerd te worden. Aangezien het grootste deel van de portefeuille passief belegd wordt, hoeft hij alleen maar periodiek – bijvoorbeeld eens per jaar – te kijken naar de gewenste balans tussen aandelen en obligaties. De individuele keuzes vragen wel iets meer tijd. Maar omdat hij belegt voor de lange termijn hoeft hij niet dagelijks de koersen hoervoor te volgen.
Zoals eerder beschreven kiest Patrick voor ETF’s, beleggingsfondsen en aandelen als beleggingsinstrumenten, redelijk voor de hand liggend. Omdat Patrick niet al teveel tijd kan investeren in beleggen wil hij nu nog niet met hefboominstrumenten werken. Als hij meer ervaring heeft opgedaan met beleggen en meer tijd eraan kan besteden, komt dat er wellicht later nog eens van.
Evaluatie van beleggingen
Patrick wil leren van zijn beleggingen, en hij weet dat fouten maken de beste leermeester is.
In zijn beleggingsplan heeft hij dan ook een evaluatiemoment opgenomen. Eenmaal per jaar zal zhij zijn acties beoordelen en zich afvragen wat er goed ging en wat niet. En dan vooral waarom wel en waarom niet. Mogelijk heeft hij er teveel of te weinig tijd aan besteed? En wat kan hij doen om bepaalde fouten in de toekomst te voorkomen?
Het grootste gedeelte van de portefeuille van Patrick volgt ‘de markt’. Hij zal daarom het meest kritisch kijken naar het actief door hemzelf beheerde gedeelte. Hoe hebben de actief beheerde beleggingen ten opzichte van de markt gepresteerd? Is er niet teveel (concentratie)risico genomen? En zijn er wel op tijd verliezen genomen?
Kortom, Patrick gebruikt de evaluatie om beter inzicht te krijgen in wat hij precies aan het doen is. Anders gezegd: waar verdiende hij mee en waarmee niet? Als dat duidelijk is dan is de oplossing ook eenvoudig: doorgaan met datgene dat geld oplevert en stoppen met datgene dat geld kost.
Reflecteren op beleggen
Beleggen is een bezigheid waarmee je een leven kunt vullen. Om er aan het einde achter te komen dat je nog steeds niet alles weet. Het is dus belangrijk om regelmatig de tijd te nemen voor reflectie. Vraag jezelf hierbij af of je nog op koers ligt met datgene waarvoor je oorspronkelijk bent gaan beleggen. Een beleggingsplan bewijst je hierbij een uitermate goede dienst.
Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met BinckBank.