Zakelijk belverkeer en privé belverkeer scheiden van elkaar is een van de uitdagingen in het leven van menig persoon in het zakenleven. Ondernemers willen de rekeningen op een overzichtelijke en eenvoudige manier van elkaar kunnen scheiden, en gebruikers willen het liefst niet met twee verschillende telefoons op zak hoeven lopen. Want hoewel je daarmee het belverkeer wel handig kunt scheiden, is het rondlopen met twee smartphones voor niemand praktisch en wenselijk. De uitvinding van eSIM kan daar uitkomst in bieden.
Wat is eSIM dan eigenlijk?
Zoals de naam al suggereert is, is eSIM een elektronische SIM-kaart. Dat wil zeggen dat het geen fysiek exemplaar is dat je in het daarvoor gereserveerde slot in je telefoon plaatst om verbinding te kunnen maken met een netwerk. In plaats daarvan installeer je de SIM-kaart als het ware op je telefoon. Bij de eSIM van Simyo kan dit eenvoudig via hun app. Het is dus in feite een functie die je activeert op je telefoon. Dit kan overigens nog niet op alle telefoons, omdat de techniek nu eenmaal nog relatief recent is. Als je wilt weten of je met jouw smartphone gebruik kunt maken van eSIM, kun je dit het beste even Googelen.
De winst voor zakelijke gebruikers van eSIM
Om privé en zakelijk belverkeer administratief van elkaar te kunnen scheiden, is het verreweg het meest praktisch om voor beide een eigen telefoonnummer te hebben. Voor de meeste smartphones geldt echter dat er maar één fysieke SIM-kaart in past. Dat betekent dat je met twee telefoonnummers ook gedwongen wordt om met twee toestellen op zak door het leven te gaan. Dat probleem kan opgelost worden met eSIM. Omdat je deze kunt installeren op je smartphone naast het gebruik van een fysieke SIM-kaart, kun je zo van een smartphone met ruimte voor maar één SIM-kaart een dual-SIM telefoon maken. Je kunt dan dus met twee verschillende nummers bellen, internetten of bereikt worden op één toestel terwijl je voor beide nummers een eigen factuur ontvangt.

Hoe kom ik aan een eSIM?
Een SIM-kaart krijg je bij een telefoonprovider, en dat geldt dus ook voor eSIM. Mogelijk kan dit bij je huidige provider en kun je zelfs tussentijds overstappen van een fysieke SIM-kaart naar eSIM. Biedt je provider dit niet aan, dan kun je bijvoorbeeld ook een nieuw Sim Only abonnement elders afsluiten. Het maakt immers niet uit of je SIM-kaarten van twee verschillende providers in één toestel hebt. Wel moet je – wellicht ten overvloede vermeld – natuurlijk eerst even uitzoeken of jouw toestel daadwerkelijk eSIM ondersteunt. Is dit niet het geval maar wil je toch graag eSIM gaan gebruiken, dan zit er weinig anders op dan een nieuwe telefoon aan te schaffen.