Misschien beseffen we het niet altijd, maar licht kan een grote invloed op ons hebben. Bijvoorbeeld op ons algemeen welzijn; het is niet voor niets dat wanneer de dagen korter worden mensen depressief kunnen worden. Ook op de werkplek is een licht een factor die van invloed kan zijn op ons welzijn en presteren. Niet alleen vanwege mentale effecten; ook fysiek kan verkeerde verlichting op de werkplek zijn weerslag hebben op ons. Daarom bespreken we hier hoe groot nu die invloed van licht is op je werkplek.
Blauw licht zorgt voor stress
Daglicht kent een bepaald verloop dat er voor zorgt dat we wakker worden en aan het eind van de dag weer slaperig worden. Velen van ons hebben echter geen of beperkt daglicht op onze werkplek. Vaak moeten we het doen met kunstlicht zoals tl-buizen, en het licht dat ons in de ogen schijnt vanaf een beeldscherm. Beide hebben onnatuurlijk hoge concentratie blauw licht. Blauw licht wekt de productie van een ‘stresshormoon’ op in ons, het hormoon cortisol. Zo draagt het licht op kantoor dus bij aan stress. Het is dus zaak om de concentratie blauw licht te proberen te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van LED-verlichting waarvan de kleurtemperatuur verstelbaar is. Ook kunnen we de weergave van onze beeldschermen aanpassen om ervoor te zorgen dat ze minder blauw licht produceren.
Minder aanmaak van slaaphormoon
Stress is niet alleen vervelend tijdens het werk, waar het van negatieve invloed is op ons functioneren maar ook voor lichamelijke klachten kan zorgen. Maar na het werkt kan nog doorwerken. Het gevolg kan een negatieve invloed op onze nachtrust zijn. Blauw licht draagt daar op nóg een manier aan bij. Niet alleen zorgt het voor een vermeerderde productie van het stresshormoon cortisol, maar het zorgt ook voor een verminderde productie van het ‘slaaphormoon’. Het spreekt voor zich dat wanneer de nachtrust te lang slecht is, ons gaat functioneren steeds verder achteruit gaat.
Te weinig licht
Teveel van het ‘verkeerde’ licht is dus niet goed. Te scherp licht geeft ons problemen met de ogen. Te weinig licht kan ook zeker tot problemen leiden. Wanneer er onvoldoende licht is op de plek waar we ons werk doen, dan levert dit ten eerste tijdverlies op, omdat je vaak langer nodig hebt om iets te kunnen zien en interpreteren. De extra moeite die je hiervoor moet doen, leidt dan weer tot hoofdpijn en vermoeide ogen.
Werkplek aanpassen op daglicht
Wat kun je doen om de lichtsituatie op jouw kantoor te verbeteren? Probeer in ieder geval goed gebruik te maken van natuurlijk licht. Dit is immers het beste voor ons. Probeer werkplekken dichter bij de ramen van het pand te plaatsen. Let hierbij wel goed op dat er geen spiegelingen ontstaan op beeldschermen, en dat je niet recht tegen scherp daglicht in moet kijken. Is dit wel het geval, kijk dan of het mogelijk is om de werkplek een kwartslag te draaien. Zo valt het licht niet recht op je beeldscherm of in je ogen.
Zoek het daglicht ook op als het niet de ruimte binnenkomt
Is daglicht echt niet beschikbaar op jouw werkplek, neem dan af en toe een pauze waarin je het daglicht even op kunt zoeken. Een andere optie om te overwegen, is het implementeren van daglichtlampen of een dynamisch lichtsysteem in de kunstverlichting van je kantoorruimte. Hiermee kun je zonlicht nabootsen. Natuurlijk zal dit nooit hetzelfde effect op je hebben als écht daglicht, maar het is in ieder geval al een stuk beter voor je welzijn dan koud, blauw licht kunstlicht.