Het is inmiddels geruime tijd geleden dat de wetgeving op het gebied van privacy strakker werd aangehaald. Sinds 25 mei 2018 gelden hiervoor in de hele Europese Unie (EU) dezelfde regels. In ons land is met name de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van belang. Maar privacy is natuurlijk veel meer dan dat. Ongemerkt geven we zelf heel vaak details over onszelf weg. Ook maken we onszelf kwetsbaar door niet voldoende stil te staan bij de beveiliging van onze eigen gegevens. Hoe gemakkelijk kunnen jouw collega’s jouw privégegevens inzien?
Uitdagingen van het hybride werken
De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om hybride te werken. Dat wil zeggen dat ze de ene keer thuis werken en de andere keer naar kantoor gaan. Dat vraagt om verscherpt toezicht op inlogprocedures. Een thuisnetwerk is immers doorgaans niet zo streng beveiligd als een bedrijfsnetwerk, al zou dat eigenlijk wel moeten. En er zijn natuurlijk ook nog veel mensen die met een traditioneel schrijfblok werken om snel even wat notities te maken. Bedrijven laten schrijfblokken bedrukken met hun eigen logo of slogan en verspreiden die onder medewerkers en relaties. Het is dan wel zaak om zorgvuldig te overwegen wat je opschrijf en waar je zo’n schrijfblok vervolgens laat slingeren. Want wie leest jouw aantekeningen, als je zelf afwezig bent?
Geef hackers geen kans
Er zijn al heel wat gevallen bekend van hackers die ongemerkt in staat bleken te zijn om hun slachtoffers op afstand te bespioneren, door simpelweg de besturing van de webcam over te nemen. Eigenlijk zou iedereen een speciale webcamcover moeten hebben om de camera standaard mee te kunnen afdekken wanneer die niet gebruikt wordt. Grote bedrijven laten zo’n webcamcover bedrukken met hun logo, als weggevertje voor het personeel. Daar zit natuurlijk een diepere gedachte achter, want je laat je medewerkers op deze manier onbewust toch even nadenken over hun eigen online veiligheid. Een ander aspect hiervan is het gebruik van wachtwoorden. Geadviseerd wordt om voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken, dat uit minstens zestien karakters bestaat, inclusief leestekens, hoofdletters, cijfers en letters.
Alertheid geboden
Veel werkgevers laten tegenwoordig slimme tests uitvoeren om hun medewerkers te trainen op het herkennen van dubieuze berichten. Criminelen proberen op allerlei manieren persoonsgegevens te stelen, het is zaak om voortdurend alert te blijven. Klik nooit zomaar op een link, al lijkt die veilig te zijn.