Geen enkele financiële expert kan weten wat de toekomst van de beurs zal brengen, en iedereen die beweert de toekomst wel te weten vertelt niet de waarheid. Markten, aandelenkoersen en uiteindelijk rendement zijn allemaal nooit honderd procent te voorspellen. Een plan maken voor de toekomst lijkt dus compleet onmogelijk.
Elk plan dat alleen maar reageert en niet anticipeert op markt gebeurtenissen is een plan dat gedoemd is te mislukken, dus een succesvolle belegger moet beseffen dat markten onvoorspelbaar zijn en dat afwijkingen op de korte termijn erbij horen.
Net als bij een plan als je een eigen zaak begint vanuit huis, moet je bij het ontwerpen van een financieel plan dus rekening houden met deze fluctuaties om te bepalen wat realistisch is. Het verschil tussen daadwerkelijk rendement en gemiddeld rendement is een belangrijke factor hierin.
Gemiddeld rendement?
Wanneer we het hebben over het gemiddelde rendement kunnen we onszelf onbedoeld misleiden als dit onze dagelijkse handelsstrategie laat bepalen. Stelt u eens voor dat u een muntje opgooit, en 0 euro verdient voor munt, en 1 euro voor kop. Het gemiddelde rendement is hier 50 cent. Maar na een keer opgooien heeft u natuurlijk geen 50 cent verdient. De mogelijkheid is er alleen dat u helemaal niks, of 1 euro verdient heeft.
Als u dit tien maal doet, is het verwachte gemiddelde rendement van een muntje opgooien waarschijnlijk tussen de 48 en 52 cent. Doe het 1000 maal, en het rendement zal waarschijnlijk tussen de 50,0001 en 49,9999 liggen. Hoe langer u dus een muntje blijft opgooien, hoe dichter u bij die 50 cent begint te komen.
Overigens wordt deze analogie enigszins bemoeilijkt door recent wiskundig onderzoek naar deze kansberekening omdat uit onderzoek blijkt dat een munt tijdens het opgooien gemiddeld vaker landt op de kant die al onder ligt tijdens het opgooien. Dus als kop omhoog ligt, zal de munt 51 tot 60 procent van de gevallen ook weer op kop vallen.
Standaarddeviatie
Investeren op de korte termijn is vergelijkbaar met het muntje tien maal opgooien. Er zit veel meer fluctuatie in dan investeren op de lange termijn. Dit komt omdat de standaarddeviatie in een korte termijnbelegging veel hoger ligt.
Standaarddeviatie is een manier om te meten hoeveel we verwachten dat het rendement zal afwijken van het gemiddelde. Statistisch gezien verwachten we dat het rendement 68% van de tijd binnen één standaarddeviatie van het mediaan rendement valt, 95% van de tijd binnen 2 standaarddeviaties en bijna altijd binnen 3 standaarddeviaties.
De beurs
Zo bekeken kunt u zich voorstellen dat rendement op korte termijn zo kan verschillen van een berekende gemiddelde. Wanneer u geautomatiseerd portefeuille management overweegt kan het dus geen kwaad om van dit fenomeen op de hoogte te zijn.
Vooral als je bedenkt dat de S&P 500 Index een 10-jaars gemiddeld rendement heeft van zo’n 7 procent met een standaarddeviatie van zo’n 14 procent. Dus gemiddeld keerde een mandje van de grootste Amerikaanse aandelen ergens tussen de 50 procent en -36 procent uit in een bepaald jaar.