Het lasergraveren is een toepassing waarvan veel gebruik wordt gemaakt. Hiermee kan er niet alleen een persoonlijk tintje worden gegeven aan een sporttrofee maar ook balpennen met een gegraveerd bedrijfslogo of een component dat is gemarkeerd met serienummer en batchnummer zijn typische toepassingen voor lasergraveren. In dit artikel gaan we dieper in op hoe het lasergraveren in z’n werk gaat.
Hoe werkt lasergraveren?
De techniek van het lasergraveren is eenvoudig uit te leggen. Verwarming van het te graveren materiaal vormt de basis van deze techniek. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een laserstraal die het materiaal op een dusdanige manier kan verhitten, dat er een verandering in kleurstelling ontstaat, er een contrast wordt gecreëerd, het materiaal verdampt of plaatselijk zal verbranden. Dit laatste hangt voor een groot deel af van de blootstellingstijd.
Het graveren met behulp van een laser net zo eenvoudig als het printen
In de praktijk werkt het lasergraveren net zo eenvoudig als het printen. Met behulp van een grafisch programma kan de gewenste lay-out worden weergegeven. Een printerstuurprogramma wordt gebruikt om de afbeelding naar de laser te sturen. Het materiaal wordt na een druk op de knop gegraveerd of gesneden met de opgeslagen instellingen. Voor het printen van documenten worden grofweg dezelfde handelingen verricht.
Twee vormen van lasergraveren
Er zijn twee vormen van lasergraveren te onderscheiden. Het raster graveren wordt gezien als de standaard toepassing bij het laser graveren. Een uit pixels samengestelde afbeelding wordt regel voor regel en punt voor punt gegraveerd. Het vector graveren staat ook wel bekend als ‘scoring’. Een afbeelding bestaande uit krommen en lijnen worden ‘vector per vector’ door de laser worden gevolgd en gegraveerd. Raster graveren is een uitstekende techniek voor het invullen van grotere vlakken, het graveren van hout en het vormgeven van stempels. Het vector graveren is een betere toepassing als er dunne lijnen moeten worden gegraveerd.
Verschil lasergraveren en mechanisch graveren
Naast het lasergraveren kan er gekozen worden voor het graveren op mechanische wijze. Bij deze optie beweegt een frees over het oppervlak van het vastgeklemde werkstuk. Er wordt hierbij een roterende beweging gemaakt om het oppervlak van het materiaal te verwijderen. Op deze manier kunnen er letters en patronen uit een oppervlak worden gefreesd. Er zijn een aantal verschillen tussen het lasergraveren en mechanisch graveren te onderscheiden. Het lasergraveren heeft bijvoorbeeld een groter toepassingsgebied, er is sprake van een contactvrije materiaalbewerking (waardoor er ook geen slijtage is aan werktuigen) en het materiaal kan met maximale precisie bewerkt worden.
Laser graveren een voordelige vorm van personaliseren
Naast het bovenstaande is het goed te weten dat de productie van individuele stukken, kleine series en/of grote series zeer kosteneffectief en economisch haalbaar zijn. Door te kiezen voor het laser graveren kan een relatiegeschenk of bedrijfsmiddel op een voordelige manier worden gepersonaliseerd. Dit is dan ook de reden dat veel bedrijven dankbaar gebruik maken van deze techniek om hun branding verder vorm te geven.