De tijd dat we hoofdzakelijk gedrukte tekst op papier lazen is snel verleden tijd aan het worden. Tegenwoordig lezen we van allerhande beeldschermen, en dat levert vaak snel vermoeide ogen open. Daarom geven we je 6 tips om dit ‘nieuwe lezen’ comfortabeler te maken.
1. De plaats van de computer
Wat een boek of een vel papier niet doet, is reflecteren in het licht. Helaas doet een beeldscherm dat wel. Dat kan lezen moeilijk en vermoeiden maken. Met een mobiel apparaat is het niet zo moeilijk om zo van positie te veranderen dat de lichtval niet storend werkt op je beeldscherm. Met een vaste PC en monitor is dat aanzienlijk lastiger. Wat je wél kunt doen, is zo’n vaste werkplek anders inrichten. Het is vaak voldoende om de hoek waarin de monitor staat ten opzichte van de lichtbron met 90 graden aan te passen. Met andere woorden, probeer je werkplek zo om te bouwen dat hij een kwartslag gedraaid wordt. Houdt een afstand aan van 50 tot 70 centimeter tussen je ogen en de bovenrand van je beeldscherm. Op deze manier hoeven je ogen niet al te hard te werken en hoef je niet met je nek gebogen te zitten.
2. Instellen contrast
Een groot verschil tussen het lezen van papier en het lezen vanaf een beeldscherm, is de plaats van de lichtbron. Bij een beeldscherm zit deze achter de letters die je leest. Het licht schijnt je dus in de ogen, wat ervoor zorgt dat we niet zo snel kunnen lezen. Je kunt dit probleem proberen te verkleinen door de contrastweergave van je beeldscherm aan te passen. Een prettige instelling is het contrast op 70 procent.
3. Werk full screen
Wat is het handig aan computers, tablets en in mindere mate ook smartphones dat je meerdere schermen tegelijk kunt zien wanneer je dat wilt. Als je aan het multitasken bent is dit fijn. Wanneer je een relatief lange tekst moet lezen, is het echter een vervelende bron van afleiding als je andere schermen open hebt staan die je in je ooghoek kunt zien. Wanneer er iets veranderd ergens anders op het scherm, wordt je aandacht daar automatisch door getrokken. Lees dus op full screen om je goed te kunnen concentreren op de tekst.
4. Lay-out
De lay-out van de tekst die je leest kan van invloed zijn op het leescomfort. Kleine letters, letters met een schreef, een kleine of juist erg grote regelafstand… het kan allemaal het lezen vermoeiender maken, langzamer maken en moeite veroorzaken met tekstbegrip. Is dit het geval, probeer dan de tekst te kopiëren en te plakken in een tekstverwerker. Zet daar de tekst op lettertype Arial of Verdana met lettergrootte 12 en regelafstand 1,5. Je zult zien dat dit comfortabeler leest.
5. De 20-20-20 regel
Je ogen moeten focussen op je beeldscherm om ervoor te zorgen dat jij de tekst kan lezen. De spier die ervoor zorgt dat jij de tekst scherp op het netvlies krijgt, heet de accommodatiespier. Wanneer deze voor langere tijd op hetzelfde punt moet focussen, blijft hij lang op dezelfde spanning en raakt hij vermoeid. Je zult merken dat het je ogen dan even te veel wordt. Wat je dan kunt doen is voor 20 seconden naar een plek op zo’n zes meter (20 feet) afstand van je te kijken. Doe dit elke 20 minuten. Zo ontspan je de accommodatiespier en kun je langer blijven kijken. We noemen dit de 20-20-20-regel.
6. Blauw licht
Beeldscherm geven veelal licht af met een koude lichttemperatuur. Dit noemen we ook wel ‘blauw licht’. Dit harde licht is vermoeiend voor de ogen en wekt de productie van het stresshormoon cortisol op. Gebruik daarom waar mogelijk een blauw licht-filter. De weergave van je beeldscherm zal er dan wat gelig uit komen te zien. Dit is prettiger lezen.