We leven in een maatschappij waarin veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Dit vraagt om een flexibele instelling van bedrijven. Helemaal nu de gevolgen van het coronavirus voortdurend vragen om aanpassing aan de situatie. Bijvoorbeeld omdat de overheid weer nieuwe coronamaatregelen instelt om verspreiding van het virus in de hand te houden, en dit effect heeft op de levering van producten of diensten. De vraag naar flexibiliteit zie je ook terug als je kijkt naar hoe bedrijven een bedrijfskrediet regelen.
De ‘ouderwetse’ kredietaanvraag
Wilde je in het verleden voor je bedrijf een zakelijke lening aanvragen? Dat werd meestal gedaan bij de bank waar ook de zakelijke lening liep. Bij de meeste grootbanken was een bedrijfskrediet alleen mogelijk na een of meerdere bezoeken aan een kantoor, waarbij je je hele financiële administratie op papier moest meenemen. Vanwege digitalisering is er tegenwoordig gelukkig een hoop online mogelijk. Helemaal doordat sinds de coronacrisis digitale ontwikkelingen in een stroomversnelling zijn geraakt. Hoewel je bij sommige banken vandaag de dag een kredietaanvraag online kunt doen, hebben ze vaak te maken met rigide, tijdrovende processen. Een aanvraag kan hierdoor zomaar weken in beslag nemen.

Financieringen: flexibiliteit is het sleutelwoord
Niet alle bedrijven die een bedrijfskrediet aanvragen, hebben hier de tijd voor. Vooral bij kleinere leningen tot een bedrag van 250.000 euro richten daarom steeds meer bedrijven zich tot alternatieve financierders zoals Swishfund.nl. Hier kun je online een aanvraag doen die binnen 24 uur wordt beoordeeld. Na een telefonische afstemming van de kredietruimte kun je al binnen drie werkdagen over het leenbedrag beschikken. Het is ook zeker niet nodig je hele financiële boekhouding aan te leveren: in sommige gevallen volstaat een transactieoverzicht van je zakelijke bankrekening.
Wat veel bedrijven vooral op prijs stellen is de flexibiliteit als het gaat om het terugbetalen van de lening. Bij veel zakelijke lening wordt vooraf vastgesteld hoeveel en op welke momenten je als bedrijf betaalt. Swishfund kijkt hierbij veel meer naar welke mogelijkheden het bedrijf heeft als het gaat om terugbetaling van de lening. Dit gebeurt namelijk op basis van een percentage van de omzet, waarbij rekening wordt gehouden met seizoenspatronen. Terugbetaling kan automatisch via je pinapparaat, of via incasso’s (dagelijks of wekelijks).
Bedrijfskrediet als overbrugging of om te groeien
Er zijn momenteel veel bedrijven op zoek naar extern vermogen. Enerzijds gaat het om bedrijven in sectoren die momenteel door de coronamaatregelen hard getroffen worden. Denk hierbij aan de evenementenbranche en horeca. Zij hebben bedrijfskrediet vooral nodig om deze lastige tijd te overbruggen. Anderzijds zijn er ook juist allerlei bedrijven zoals webshops of schoenen- of kledingwinkels die profiteren van de economische opleving na de coronacrash vorig jaar. Zij hebben een bedrijfskrediet juist nodig om te investeren in een verbouwing, of in nieuwe apparatuur om te kunnen groeien.