De afgelopen weken zagen we hoe de bitcoinkoers zich volledig herstelde nadat de coronapandemie het in maart nog enkele rake klappen verkocht. Iedereen die bezig is met bitcoin trading kijkt intussen verder. Met enig voorbehoud worden de eerste voorspellingen voor 2021 vastgelegd. Het zijn woelige tijden en zeker dan houden voorspellingen niet altijd stand, maar er zijn wel enkele trends die als een paal boven water staan. We gaan het een en ander na en geven aan wat dat voor 2021 kan betekenen.
Bitcoin kan opnieuw pieken in 2021
De vorige bitcoin halving vond plaats op 11 mei 2020. Hierdoor zijn de beloningen voor miners opnieuw gehalveerd, nadat dat eerder al gebeurde in 2016 en 2012. Bij de vorige halving zagen we dat de bitcoin koers ongeveer 18 maanden later naar een nieuwe piek klom. Met slechts twee eerdere halvings om op terug te blikken is het misschien wat snel om over een trend te spreken, maar sommige experts nemen de woorden toch al in de mond. Als het verleden zich herhaalt, dan zou de koerswaarde ergens rond november 2021 moeten pieken. De klim zou dan ergens rond mei 2021 moeten worden ingezet. Het is alvast iets om in de gaten te houden.
Een andere reden waarom bitcoin verder kan groeien, is omdat de vraag opnieuw toeneemt. Zeker nu Europa ook zelf heeft aangegeven te willen experimenteren met een cryptovariant van de euro, neemt het vertrouwen in cryptomunten alleen maar toe. En dat terwijl door de halvering bitcoin opnieuw een stuk schaarser wordt. Het spel van vraag en aanbod kan in 2021 best wel rooskleurig worden voor de traders, zeker als de coronaheisa eind volgend jaar achter de rug is.
Ethereum groeit verder in 2021
Ook Ethereum kan in 2021 allicht mooie cijfers voorleggen. De hoogste koers van januari 2018 zal misschien nog niet worden behaald, maar er is zeker een flinke groeimarge mogelijk. Er wordt in ieder geval steeds meer ingezet op de schaalbaarheid van Ethereum. Er wordt naarstig aan het netwerk gewerkt en dankzij zogenaamde shards, waarbij het netwerk wordt opgedeeld, zou het veel meer transacties moeten kunnen verwerken. Het klinkt ingewikkeld maar dat is het niet: in de plaats van dat iedereen met duizend-en-een verwerkingen aan de slag gaat, gaan deelnetwerken elk hun eigen taak uitvoeren. Door de juiste capaciteiten aan de juiste taken toe te wijzen, kan het netwerk sneller draaien zonder dat je meer computers of servers nodig hebben.
Daarnaast zijn er ook plannen om het verwerken veel energiezuiniger en efficiënter te maken. De verwachting is dat de markt hier heel positief op zal reageren. De vraag is echter of Etherium 2.0, zoals het genoemd zal worden, wel in 2021 af zal raken. Ethereum heeft per slot van rekening niet meteen de beste voorgeschiedenis als het over snelle implementaties gaat.
Ripple niet uit het oog verliezen
Ten slotte zou 2021 wel eens het jaar van Ripple kunnen zijn, nadat Ethereum en Bitcoin de voorbije jaren domineerden. Ripple-voorspellingsdiagrammen wijzen allemaal op een sterke groei, zeker nu de wereldwijde pandemie heeft aangetoond dat we nood hebben aan een digitaal grensoverschrijdend betalingsnetwerk. En laat dat nu net zijn wat Ripple brengt. Vooral het feit dat Ripple een sterk voorspellend karakter heeft, in het verleden begon het telkens als eerste met klimmen, is iets om in de gaten te houden. Begint Ripple begin volgend jaar te klimmen? Dan is investeren geen slecht idee, maar dan weet je meteen ook dat Bitcoin en Ethereum dat allicht in de toekomst eveneens zullen doen.