We hollen onmiskenbaar op een economische crisis af. De economie ligt plat door de coronacrisis en hoe we hieruit gaan komen is nog ongewis. Dat kan serieuze gevolgen opleveren voor de koopkracht. Als je geld hebt om een investering te maken, dan kun je je toekomstige koopkracht mogelijk verzekeren door te investeren in goud of Bitcoin. Het zijn twee totaal verschillende beleggingen, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze duurzamer zijn dan ons huidige banken- en schuldensysteem.
Goud: goede conservatieve investering
Goud is een uitstekende conservatieve belegging. Je investeert in goud wanneer je je koopkracht wilt verzekeren. Inflatie en koerswisselingen kunnen ervoor zorgen dat we steeds minder voor ons geld kunnen kopen. Goud is stabieler in waarde, een waarde die globaal gedragen wordt. Het is niet voor niets dat goud een lange tijd in de geschiedenis als betaalmiddel gebruikt werd. Deze geschiedenis toont aan dat het een goed middel is om de welvaart van een samenleving te beschermen. Investeren in goud is in deze tijd, waarin we te maken krijgen met zaken als negatieve rente, inflatie en geldverruimingspolitiek simpelweg een verstandige manier om je vermogen te beheren.
Goud en centrale banken
Omdat goud als betaalmiddel door velen als een praktijk uit de verleden tijd wordt beschouwd, beschouwen de meeste mensen in het Westen goud niet meer als ‘gezond geld’. Maar centrale banken werken nog steeds met goud. Momenteel zien we gebeuren dat de centrale banken in landen als China en Rusland juist heel veel goud opkopen. Het bezit van goud schept immers vertrouwen; vertrouwen dat valuta in moeilijke tijden als deze niet kan bieden. Als Nederlander kun je het beste goud kopen bij GoldRepublic, omdat deze je de mogelijkheid bieden om jouw goud op te slaan in een Zwitserse kluis. De Nederlandse overheid kan immers Nederlands goud confisqueren gedurende de op handen zijnde financiële crisis. Zo voorkom je dat jouw goud geconfisqueerd wordt.

Bitcoin: beleggen voor slimme investeerders
Een alternatieve belegging is Bitcoin kopen. Dit is een heel ander soort investering. Waar je met goud je koopkracht verzekert, biedt Bitcoin de mogelijkheid om geld te verdienen. Het koersverloop en de recente volatiliteit van Bitcoin is aantrekkelijk voor slimme handelaars. Voor een onervaren belegger kan het verontrustend zijn dat de koers snel omhoog of omlaag schiet. De houdbaarheid van Bitcoin lijkt verzekerd; de cryptovaluta wordt vergeleken met de onbevreesde honingdas, omdat het elke tegenslag tot nu heeft weten te overwinnen.
Bitcoin als lange termijnverzekering
Steeds meer beleggers beschouwen Bitcoin als een lange termijnverzekering tegen een mogelijk bankroet en het wankelen van het huidige financiële schuldensysteem. De huidige orde wordt immers in stand gehouden door financieel repressieve maatregelen, zoals negatieve rente en geldverruimingsregelingen. Bitcoin is daarentegen anti-fragiel. Het werkt op een vooralsnog niet te kraken gedistribueerd computernetwerk zonder tussenkomst van banken. Een bankencrisis is dus nooit van toepassing op Bitcoin. Daarnaast is er sprake van schaarste: er kunnen in totaal uiteindelijk maar 21 miljoen Bitcoins worden gedolven, die naar verwachting in 2040 allemaal op de markt zullen zijn. Daarmee is Bitcoin schaarser dan goud.