Bij Het Nieuwe Werken gaat het vooral om de manier waarop je werkt. Maar hoewel we in Nederland erg terughoudend zijn in het praten over ons salaris, mag het ook wel eens gaan over de beloning die er tegenover staat. Intussen heb je je eerste loonstrookjes dit jaar al ontvangen. Hoor jij ook bij de gelukkigen die maandelijks meer netto ontvangen dan vorig jaar?
Gefeliciteerd! Dit houdt in dat de verlaging van de belastingtarieven ook voor jou gunstig uitpakt. De verlaging was vorig jaar al aangekondigd, maar nu de eerste maandsalarissen zijn binnengekomen is het ook echt zichtbaar. Voor miljoenen werkende Nederlanders betekent dit al snel een plus van 50 euro tot zelfs meer dan 100 euro per maand. Dit terugkomende voordeel kun je natuurlijk direct iedere maand uitgeven. Maar je kunt het ook maandelijks laten beleggen voor later.
Hoeveel bedraagt het maandelijkse extraatje?
De inkomstenbelasting is per 1 januari 2020 vereenvoudigd. Er is nu sprake van een schijvensysteem met nog maar twee schijven in plaats van de eerdere vier. Daarnaast gelden er ook een verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Hierdoor gaan de meeste Nederlanders minder belasting betalen over hun inkomen. Hoeveel je extra overhoudt hangt af van de hoogte van je salaris en je persoonlijke financiële situatie.
Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft onlangs een overzicht naar de Tweede Kamer gestuurd, waaruit blijkt dat bij een jaarinkomen van gemiddeld 50.000 euro sprake is van een netto plus van 1,9 procent. Bij 70.000 gaat het om 1,6 procent extra en bij 90.000 euro 1,8 procent.
Het Nibud heeft dit voor een groot aantal situaties zelfs exact uitgerekend. Een alleenstaande met een salaris van 75.000 euro krijgt maandelijks 116 euro netto extra, een stel met een alleenverdiener en twee kinderen en een jaarinkomen van 70.000 euro 107 euro extra, een stel tweeverdieners zonder kinderen met 70.000 en 45.000 euro samen 208 euro extra en een stel tweeverdieners met twee kinderen met 85.000 en 40.000 euro samen 217 euro netto extra.
Wat te doen met dit extra geld?
Hoewel het extra nettoloon als een groot voordeel werd gebracht, zijn in 2020 ook de nodige zaken duurder geworden. Hierdoor gaat een deel van het extra nettoloon op aan bijvoorbeeld energielasten en de zorgverzekering. Toch is uit alle berekeningen gebleken dat veel werkenden een duidelijke groei in koopkracht krijgen. Heb je er al over nagedacht wat je ermee gaat doen? Sta je er niet erg bij stil, dan bestaat de kans zomaar dat het ongemerkt opgaat aan extra boodschappen of andere uitgaven. Maar zou je het niet nuttiger willen inzetten, en het (deels) bewaren voor later?
De stijgende lasten maken het veel Nederlanders lastig maandelijks geld over te houden. Maar nu je maandelijkse inkomsten vanaf begin dit jaar een klein sprongetje hebben gemaakt lukt het misschien wel om elke maand een paar tientjes – of meer – opzij te zetten. En je merkt er in feite ook nog eens niets van in je portemonnee. Dit is dus een goed moment om te starten met periodiek beleggen. Zo bouw je stap voor stap een mooi vermogen op.
Al vanaf 10 euro per maand periodiek beleggen
Bij BinckBank kun je al vanaf 10 euro iedere maand automatisch een bedrag storten op je beleggingsrekening. Het ingelegde bedrag wordt vervolgens automatisch voor je belegd. Door de inleg en het mogelijke rendement kan je vermogen vervolgens stapsgewijs groeien richting een mooi bedrag. Binck Fondsbeleggen biedt diverse beleggingsfondsen aan waarin je kunt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld Duurzaam Beleggen bij Binck. Bij Binck Forward wordt je geld precies volgens jouw wensen belegd. Met meer of juist minder risico en met de bij jou passende tijdshorizon. Zo kan je inleg optimaal renderen. Wil je liever zelf beleggen, dan kun je in plaats daarvan bijvoorbeeld opties kopen.
Houd er wel rekening mee dat het werkelijke rendement afhankelijk is van aanpassingen van het risiconiveau, de timing van stortingen en onttrekkingen, herbalancering van de portefeuille en de ontwikkelingen op de markten. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
Beleggen doe je bij BinckBank
BinckBank heeft als slogan ‘Gek op Beleggen’. Ze doen immers ook niet anders, al twintig jaar lang. Kom daarom net als 300.000 andere Nederlanders ook beleggen bij BinckBank en grijp je mooie salarisverhoging aan om nog deze maand te starten.
Beleggen brengt risico’s, je inleg kan minder waard worden.