We zijn natuurlijk allemaal welbekend met het kerstgeschenk voor medewerkers. Dat is een mooie traditie die door veel bedrijven en organisaties in stand gehouden wordt om waardering te tonen voor de inzet van het personeel. In sommige culturen is het echter juist een traditie om een nieuwjaarsgeschenk te geven. In Azië bijvoorbeeld, in het bijzonder rondom het Chinese nieuwjaar. In Europa en Noord-Amerika is het niet gebruikelijk. Maar zou het dat wel kunnen worden? Of met andere woorden: is een nieuwjaarscadeau voor je personeel een nieuwe traditie in wording?
Waarom überhaupt een geschenk?
Je kunt er natuurlijk of discussiëren hoe zeer een geschenk überhaupt nodig is. Medewerkers worden immers al betaald voor hun diensten en ontvangen vakantiegeld, dus eigenlijk ben je ze als werkgever niet verschuldigd. Juist dáárom is het mooi om een geschenk aan het einde van het jaar te geven, omdat het niet hoeft. Als je het dan wél doet, is dat een extra blijk van waardering die je aan je personeel geeft. Je laat zien dat je oog hebt voor hun inzet voor het bedrijf of de organisatie en dat je dat op waarde schat. Hoewel verwende Nederlanders nog wel eens kritisch kunnen zijn op hun kerstgeschenk, gaat het eigenlijk veel meer om het gebaar dan om de inhoud. Wat overigens niet wil zeggen dat het niet ook belangrijk is om serieuze aandacht te besteden aan het geschenk dat je geeft om deze goed af te stemmen op je personeel. Anders is het een beetje zonde van het geld.
Tegemoetkoming aan andere culturen
Maar waarom zou je het traditionele kerstgeschenk loslaten om voor een nieuwjaarsgeschenk te gaan, als het zo’n mooie traditie bij een bijzondere tijd van het jaar is? Feit is dat dit mogelijk niet voor iedereen binnen je bedrijf of organisatie feestdagen zijn. Als je medewerkers uit niet-Christelijke culturen in dienst hebt, dan is het voor hen wellicht ongemakkelijk om een geschenk in kerstthema te ontvangen. Nieuwjaar is daarentegen een stuk neutraler als feestdag. Natuurlijk zijn er andere culturen waarin de kalender anders loopt en nieuwjaar eigenlijk niet op dezelfde dag valt, maar het is een wat minder religieus-getinte feestdag. Daarmee is het een wat minder beladen haakje om een jaarlijks geschenk voor je medewerkers aan op te hangen.
Mogelijkheid om je te onderscheiden

Omdat te traditie van het nieuwjaarsgeschenk in de kinderschoenen staat in Nederland, biedt het je als bedrijf of organisatie de mogelijkheid om je te onderscheiden. Door hiervoor te kiezen, laat je zien dat je oog hebt voor cultuurverschillen op de werkvloer en bereid bent om je aan te passen om voor iedereen een ‘veilige’ werkomgeving te creëren. Feit is dat niet iedereen het zal waarderen, maar het is dan ook een beweging die nog gemaakt moet worden in de maatschappij, en dat is iets waar nu eenmaal tijd en gewenning voor nodig gaat zijn. Jij kunt een voorloper zijn door te kiezen voor het nieuwjaarsgeschenk in plaats van een kerstgeschenk.
Uiteindelijk is de keuze aan het bedrijf of de organisatie zelf. Als je überhaupt al geen kerstgeschenk geeft, overweeg je waarschijnlijk ook niet om een nieuwjaarscadeau aan je personeel te geven. De middelen ontbreken dan daar vaak voor. Dat is vervelend, maar natuurlijk wel een geldige reden. Geef je wel een kerstgeschenk aan medewerkers om je waardering voor hun inzet te tonen, dan is het de vraag of je bereid bent te breken met die traditie en het geschenk te verplaatsen naar de jaarwisseling. Voor beide gelegenheden met een geschenk komen is immers een onnodig dure aangelegenheid die een medewerker niet van je mag verwachten.