Ben jij ook zo iemand die ’s ochtends echt op moet starten met werk? Zit je regelmatig te gapen tijdens je werkuren? Of heb je tijdens je werkdag een of meerdere ‘inkakmomenten’ waarop je je niet goed meer kunt concentreren? Grote kans dat dit veroorzaakt wordt door te weinig slaap of een verstoorde nachtrust. Om effectief en efficiënt te kunnen werken is goed en voldoende slapen echt een must. Hieronder vind je de top vijf belangrijkste verstoorders van een goede nachtrust, en wat je ertegen kunt doen.
1. Een snurkende partner
Wist je dat een op de drie mensen last heeft van een slaaptekort door een snurkende partner? Er zijn diverse oplossingen. Denk aan eerder gaan slapen of apart van elkaar slapen (niet zo gezellig maar wel effectief), de slaappositie van je partner veranderen, oordoppen indoen of je partner een anti-snurkbeugel of -neusclip laten gebruiken.
2. Kinderen
Haast alle ouders zullen erkennen dat de komst van een kind de eerste jaren zorgt voor te weinig slaap. De oplossing hangt af van de leeftijd van het kind en de oorzaak van de onderbreking van de slaap. Moet je kind ’s nachts nog gevoed worden? Wissel dan met je partner de nachtvoedingen af. Heb je een kind dat nog regelmatig in zijn of haar bed plast? Laat je kind dan ’s avonds voordat je zelf gaat slapen nog een keer naar de wc gaan. Of voorkom bedplassen met een plaswekker, waarover je hier meer kunt lezen.
3. Geen fijne slaapomgeving
Je bed en je slaapkamer in het algemeen zijn van grote invloed op de kwaliteit en kwantiteit van je slaap. Warmte, kou en teveel licht of herrie hebben een negatief effect op je slaap. Om goed te kunnen slapen is het allereerst belangrijk dat je slaapkamer donker, koel en stil is. Daarnaast bepalen natuurlijk ook je matras en beddengoed hoe goed je kunt slapen. Zorg dus voor een comfortabel bed, en een fijn slaapkamerklimaat.
4. De verkeerde voeding of dranken voor het slapengaan
Wat je ’s avonds eet en drinkt heeft grote invloed op hoeveel en hoe goed je slaapt. Alcohol en cafeïnehoudende dranken zoals energiedrank en koffie kun je echt beter vermijden. Eet verder ’s avonds niet te laat nog grote hoeveelheden, en vermijd bij voorkeur voedsel met veel suiker dat de bloedsuikerspiegel laat stijgen.
5. Blootstelling aan beeldschermen ’s avonds
Tot slot is de blootstelling aan licht van elektronische apparatuur zoals telefoons, tablets, computers en tv’s ’s avonds een van de belangrijkste zaken die een negatief effect hebben op slaap. Het blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine, het stofje dat je slaperig maakt. Vermijd beeldschermen anderhalf uur voor het slapengaan, of stel als het echt niet anders kan het licht aan.
Vergeet tot slot ook niet gewoon op tijd te gaan slapen. Heb je je to-do-lijst voor vandaag niet afgewerkt? Morgen is er weer een dag. Welterusten!