In de negentiende eeuw was het helemaal niet uitzonderlijk om een werkweek van 75 uur te hebben. Vorige eeuw is dit vanwege de komst van nieuwe technologieën en bewustwording van persoonlijke gezondheid al bijna gehalveerd. De laatste jaren is te zien dat zelfs de standaard zoals velen van ons die kennen van veertig uur aan terrein verliest. Zeker nu ook de pensioenleeftijd steeds hoger wordt, zijn mensen in alle leeftijden gedurende hun arbeidsjaren op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. Minder werken betekent echter in de meeste gevallen ook lagere inkomsten. Hoe blijf je in die situatie financieel in balans?
Minder werken = een betere gezondheid…
Werkgevers zien het liefst medewerkers die fulltime alles voor de zaak geven, de hele week vol gas gaan en niet te moeilijk doen over overwerk. Ze negeren daarmee het feit dat veel en hard werken een risico oplevert. Mensen bij wie privé en werk niet in balans zijn, ervaren namelijk vaker psychische of lichamelijke klachten en minder plezier in het werk. Uiteindelijk kan het zelfs uitmonden in een burn-out. Al eerder is gebleken dat een kortere werkweek kan bijdragen aan een betere algemene gezondheid van medewerkers.
Maar: minder werken = ook minder inkomsten
En veel medewerkers zien dat ook in. Zo geven zelfs steeds meer starters bijvoorbeeld vaker de voorkeur aan een 32-urige werkweek boven een 40-urige. Minder werken betekent immers dat er gedurende je actieve jaren meer tijd overblijft voor privézaken. Denk hierbij aan de partner of gezin, vrienden, hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen. Maar minder werken betekent ook minder inkomsten. En hoewel veel mensen die ‘parttime’ gaan werken zich beseffen dat ze zich wat minder luxe kunnen veroorloven, blijft er ook minder geld over om te sparen. En dat is wel nodig. Niet alleen voor een financiële buffer die groot genoeg is, maar ook voor bepaalde grote uitgaven.
Een lening aanvragen voor grote uitgaven
Want hoe moet dat bijvoorbeeld als je een andere auto wil kopen, of je woning wil verduurzamen? Heb je niet voldoende spaargeld, dan kun je hiervoor ook voordelig een lening aanvragen. Hoewel er in Nederland behoorlijk wat geleend wordt, bestaat er zoiets iets als leenschaamte. Opvallend, want zolang de lening verantwoord is afgesloten en past bij je financiële situatie, en niet als doel heeft om andere gaten mee te vullen zou je je er helemaal niet voor hoeven te schamen. Zeker nu je dankzij de lage rente relatief goedkoop geld lenen kunt, kan het interessant zijn als je in de toekomst kunt besparen door nu te investeren. Door je woning te verduurzamen en deze energiezuiniger te maken, of door een zuinigere auto te kopen bijvoorbeeld.
Geld wordt steeds minder het doel
De verschuiving in het aantal werkuren lijkt te duiden op een andere rol van geld. Waar geld decennialang een doel is geweest voor veel mensen, wordt het nu steeds meer een middel om bepaalde dingen mee te kunnen doen. Veel en hard werken tegen een hoog inkomen bepaalt minder de persoonlijkheid van mensen, dan wat ze buiten hun werk doen. En moet je een lening afsluiten om een grote uitgave mee te kunnen bekostigen? Dan is dat helemaal niet erg, zeker niet als het om een goede investering gaat die zich terugbetaalt uiteindelijk.