Dat schept inderdaad verwachtingen. Wie o wie zou de prins op het witte paard zijn? Iemand die naar je toe komt en jou de baan van je dromen bezorgt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Dat is het alleen niet. Natuurlijk moet je er wel het een en ander voor doen, maar als je jezelf goed in de markt zet en je werk goed doet, kan je een bezoekje van de prins verwachten. De prins die door het leven gaat onder de naam headhunter.
Wat doet een headhunter?
Iedereen droomt wel eens van een stap hogerop. Een nieuwe uitdaging op zijn tijd is wel lekker. Je krijgt meer verantwoordelijk en als je meer salaris kunt krijgen, is dat uiteraard ook mooi meegenomen. Je kunt blijven wachten op de perfecte vacature en dan hopen dat je uit tientallen kandidaten wordt gekozen. Een andere, en betere, mogelijkheid is om op te vallen bij headhunters.
Een headhunter wordt ingehuurd door een bedrijf dat op zoek is naar een goede manager of andere leidinggevende. Headhunters worden ingezet om personeel te zoeken dat helemaal niet op zoek is naar een andere baan. Dat is misschien bij jou ook wel het geval. Je zit prima bij je huidige werkgever en ziet geen reden om te vertrekken. Juist naar deze mensen zijn headhunters op zoek.

Executive search
Als een bedrijf de beste kandidaat wil vinden, of binnen de eigen organisatie geen geschikte opvolger voor de vertrekkende manager heeft, kan er op een andere manier gezocht worden. Actief op zoek naar mensen die niet staan ingeschreven bij wervingsbureaus en niet over andere vacatures in gesprek zijn.
Dit wordt executive search genoemd. Kandidaten die prima zitten bij hun huidige werkgever, worden benaderd voor de vrijgekomen positie, in de hoop dat ze een carrièreswitch willen maken. In feite hoef je zelf dus niets te doen. Je wordt benaderd door een extern bureau.
Op de radar komen
Dat is de theorie. Rest alleen nog de vraag hoe je op de radar van headhunters komt. Op papier is dat redelijk eenvoudig. Je moet zichtbaar zijn. Dit kan je opsplitsen in twee manieren van zichtbaarheid. Als eerste je digitale zichtbaarheid. Het meest geschikte platform is LinkedIn. Zorg voor een duidelijke pagina waarop genoeg informatie staat, maar niet te veel. Probeer ook wekelijks een update te plaatsen over je werkzaamheden. Headhunters speuren namelijk LinkedIn af.
De fysieke zichtbaarheid mag niet vergeten worden. Dit kan op allerlei manieren. Misschien kom je geregeld bij klanten over de vloer. Daarnaast kan je eens een keer naar een netwerkborrel gaan. Dat is sowieso goed om geregeld te doen. Je hebt er interessante gesprekken en doet er een hoop contacten op. Bovendien weten steeds meer mensen wie je bent. Daardoor wordt de kans almaar groter dan een headhunter bij jou uitkomt.