Als ondernemer kun je vandaag de dag verschillende zakelijke financieringen aanvragen. Een zakelijke lening is hier waarschijnlijk de bekendste van. Veel ondernemers vragen deze financiering aan als zij een langlopende investering willen doen in hun bedrijf. Naast een zakelijke lening kunnen ondernemers ook een zakelijke hypotheek aanvragen. Vaak wordt gedacht dat het hier om dezelfde financieringsvorm gaat, maar dat is een misvatting. Een zakelijke lening en een zakelijke hypotheek verschillen namelijk wezenlijk van elkaar. Wil je één van deze financieringsvormen aanvragen voor jouw bedrijf? Dan is het wel handig om te weten welke financiering je aan moet vragen. Daarom vertellen we je hier wat het verschil is tussen een zakelijke lening en een zakelijke hypotheek.
Beide financieringsvormen nader toegelicht
Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat een zakelijke lening en een zakelijke hypotheek precies zijn. Daarom staan we hier kort stil bij beide financieringsvormen. Te beginnen bij de zakelijke lening. Zoals we in het begin van deze tekst al aanhaalden, financier je met een zakelijke lening een langlopende investering in jouw bedrijf. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een nieuwe machine of nieuw voertuig, maar ook aan uitbreiding van jouw bedrijfspand.
Een zakelijke hypotheek gebruik je in feite ook voor een langlopende investering in jouw bedrijf. Het gaat hier alleen niet om de aankoop van een nieuwe machine of nieuw voertuig, maar om de aanschaf van een nieuw bedrijfspand. Je kunt een zakelijke hypotheek alleen gebruiken als het gaat om de aankoop van een bedrijfspand voor eigen gebruik. Verwacht overigens niet dat je het gehele aankoopbedrag kunt financieren middels een zakelijke hypotheek. De meeste geldverstrekkers financieren namelijk maar een gedeelte van het bedrag als je voor deze financieringsvorm kiest.
Hoger instapbedrag bij een zakelijke lening

Inmiddels weet je in grote lijnen wat het verschil is tussen een zakelijke lening en een zakelijke hypotheek. Toch verschillen deze twee financieringsvormen op meerdere vlakken van elkaar. Zo heeft een zakelijke lening voor je bedrijf een hogere instapdrempel. Bij een zakelijke hypotheek ligt het leenbedrag namelijk tussen de 50.000 en 1 miljoen euro. Heeft een zakelijke lening jouw voorkeur? Dan dien je minimaal 250.000 euro te lenen. Als je minder geld nodig hebt, kun je dus beter kiezen voor een zakelijke hypotheek.
Er zit verschil in de looptijd
Naast het instapbedrag zit er ook verschil in de looptijd van een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening. Als je een bedrijfshypotheek aanvraagt, is er sprake van een standaard looptijd van 10 jaar. Je kunt zelf niet kiezen binnen hoeveel jaar je jouw lening af wilt lossen. Hierdoor moet je het geleende bedrag altijd binnen maximaal 10 jaar terugbetalen. Bij een zakelijke lening gaat dit iets anders in zijn werk. Hier bepaal je namelijk zelf de looptijd. Als je het geld gebruikt om de aankoop van een bedrijfspand te financieren, dient de looptijd tussen de 1 en 20 jaar te liggen. Grote voordeel hiervan is dat je deze zakelijke financieringsvorm af kunt stemmen op jouw persoonlijke situatie.
Volledige of gedeeltelijke financiering
Tot slot zit er verschil in de manier waarop je de aankoop van een bedrijfspand financiert. Kies je voor een zakelijke lening? Dan is financiering tot 100 procent mogelijk. Dit betekent dat je een lening af kunt sluiten om de volledige aankoop van jouw bedrijfspand te financieren. Bij een zakelijke hypotheek is dit meestal niet het geval. Een geldverstrekker leent jou vaak maar een gedeelte van het aankoopbedrag. Meestal is dit 65 procent. De resterende 35 procent moet je financieren met eigen middelen.