Een van de eerste keuzes die je moet maken om een eigen bedrijf op te zetten, is het maken van een keuze voor de rechtsvorm die bij je past. De keuze tussen een eenmanszaak, V.O.F. of Besloten Vennootschap is bepalend welke stappen je moet zetten om een bedrijf te starten. In dit artikel nemen we de stappen die je moet doorlopen bij het opzetten van een eigen bedrijf met je door.
Belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak, V.O.F. en B.V.
Het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak, V.O.F. en B.V. heeft betrekking op de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak of V.O.F. draag je (of jullie in het laatste geval) een persoonlijke aansprakelijkheid voor de verliezen van je bedrijf. Deze aansprakelijkheid heeft ook betrekking op je privé vermogen. Bij een B.V. is dit niet het geval. Bij deze rechtsvorm ben je directeur/ grootaandeelhouder en ken je jezelf een salaris toe. Hierover betaal je inkomstenbelasting. Daarnaast is kan er sprake zijn van winst dividend. In het omgekeerde geval, als er verliezen worden gemaakt, kan er geen aanspraak worden gedaan op je privé vermogen als het bedrijf failliet is geraakt.
De belangrijkste stap om eenmanszaak of V.O.F. op te zetten
Het opzetten van een eenmanszaak of V.O.F. is heel eenvoudig. De enige essentiële stap die je hiervoor moet zetten, is het zorgen voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Na deze inschrijving bij de KvK kun je direct van start.
Stappenplan BV opzetten
Voor het oprichten van een Besloten Vennootschap moeten er iets meer stappen worden gezet aangezien er sprake is van een andere constructie met betrekking tot de aansprakelijkheid. Dit heeft als gevolg dat het opzetten van een B.V. over wat meer schijven gaat, wat meer tijd zal kosten maar gezien de voordelen van het opzetten van een B.V. zijn deze stappen zeker de moeite waard. Een B.V. oprichten doe je door de volgende stappen te zetten:
- Stel voor jezelf vast of de voordelen van het opzetten van een B.V. ook voor jou interessant zijn.
- Ga voor jezelf na of het oprichten van een holding een interessante stap voor je is. Een holding is evenals een B.V. een vennootschap en wordt ook wel een houdstermaatschappij genoemd. Een holding wordt gebruikt om verschillende B.V. ’s onder te hangen, wat juridische- en fiscale voordelen biedt. Het is een voordeligere optie om deze constructie direct vorm te geven.
- Bepaal op welke manier je de B.V. wilt oprichten. Dit kun je zelfstandig doen via de traditionele manier, dus via de notaris, maar ook via gespecialiseerde bedrijven die je volledig kunnen ontzorgen bij een BV oprichten. Door het maken van deze keuze kun je jouw bedrijf vanuit huis oprichten. Dit is vaak de voordeligste-, eenvoudigste- en snelste optie.
- Legaliseer je B.V. bij een notaris of bij een van de vestigingen bij het bedrijf die je ondersteunt bij het opzetten van je B.V. Na deze legalisering wordt de finale concept akte opgesteld. Wanneer deze goed is gekeurd zal de notaris dit opsturen naar de KvK waarmee de B.V. is opricht.
- Open een zakelijke rekening.
- Stort de aandelen vol met een bedrag van minimaal €0.10.
- Dek de risico’s af. Ondernemen is immers nooit zonder risico’s. Je kunt altijd bij één van de gespecialiseerde bedrijven terecht voor persoonlijk advies over het opzetten van een eigen bedrijf, begeleiding bij het zetten van de noodzakelijke stappen maar ook in het andere geval. Voor het opheffen B.V. kun je immers ook de benodigde begeleiding krijgen om jezelf hierin te ontzorgen.