Overweeg jij om te gaan private leasen maar vraag je je af wat hierbij de addertjes onder het gras zijn? Neem dan zeker dit blog even door. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er nogal wat misvattingen bestaan over private lease. Hierdoor overwegen veel mensen private lease wel maar zien ze er uiteindelijk toch vanaf. Zei het door wild west verhalen van de buurman of fake news op social media. Wij hebben ons daarom eens verdiept in private lease en zetten de misvattingen voor je op een rijtje.
1. Je kunt beter een auto kopen dan leasen
Eén van de meest gehoorde argumenten om niet te gaan private leasen, is dat je stukken duurder uit bent dan wanneer je gewoon een nieuwe auto koopt. Niets is echter minder waar. Doordat leasemaatschappijen in grote getallen auto’s inkopen, krijgen ze meer korting, ook op onderhoud en verzekeringen. Dit is iets waar je als particulier maar lastig aan kunt tippen. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand en hoef je je om onderhoud en eventuele panne onderweg geen zorgen te maken. Zeker wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto van je keuze in keer te kunnen betalen, is lease dus zeker een optie.
2. Alleen de persoon op wiens naam de auto staat mag erin rijden
Onzin! Hoewel jij wel het aanspreekpunt bent voor de leasemaatschappij mag jij net als bij een “eigen” auto gewoon zelf bepalen wie er in rijdt.
3. Bij een krasje betaal je je blauw
Ook dit is niet waar. Er is van tevoren onderscheid gemaakt tussen ‘acceptabele schade’, dus gebruikssporen en ‘niet acceptabele schade’. Als de ‘niet acceptabele schade’ gedekt is door je verzekering, bijvoorbeeld als het andermans schuld is, dan hoef jij je nergens zorgen om te maken. De leasemaatschappij handelt dit verder met de andere partij af en jij kunt na reparatie weer zorgeloos op pad. Heb je de schade zelf veroorzaakt of is de schade niet gedekt dan wordt het eigen risico aangesproken.
4. Met een leasecontract krijg je nooit meer een hypotheek
Nooit meer is een beetje overdreven en het zou officieel geen belemmering voor een hypotheek moeten zijn. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat niet iedere kredietverstrekker gaat hier even flexibel mee om. Er zijn hypotheekverstrekkers die eisen dat er geen andere schulden bij het BKR geregistreerd staan op het moment dat er een hypotheek afgesloten wordt. In zo’n geval zal je of moeten wachten met het aangaan van een leasecontract of, als je dit al hebt, met je leasemaatschappij in overleg moeten gaan. Het BKR registreert namelijk 65% van de formule: Leaseprijs x het aantal maanden dat de leaseperiode duurt.
5. Je schadevrije jaren kunnen zo de prullenbak in
Nee hoor, onzin. Hoewel de verzekering bij privé leasen niet op jouw naam komt te staan, kun je aan het einde van de leaseperiode een ‘Schadevrij rijden-verklaring’ opvragen bij de leasemaatschappij. Hiermee kun je aantonen dat je al die jaren geen schade hebt gemaakt. Als je dat ook bij je laatste autoverzekeraar opvraagt, kun je met deze twee bewijzen bij een nieuwe verzekeraar aankloppen.