Een financieel adviseur heeft een grote verantwoordelijkheid voor wat betreft het geven van financiële adviezen. Zo is het onder meer belangrijk om met de zorgplicht rekening te houden, want deze reikt erg ver. Het is een verantwoordelijkheid van een financieel adviseur om zich te verdiepen in de financiële situatie van de klant en het risicoprofiel in kaart te brengen. In het kader van beroepsaansprakelijkheid is het voor zzp financieel adviseurs daarom belangrijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Op deze manier is er sprake van bescherming tegen schadeclaims ingevolge de beroepsaansprakelijkheid.
Actieve informatieplicht
De zorgplicht is gerelateerd aan de beroepsaansprakelijkheid van een financieel adviseur. Bij schending van deze zorgplicht bestaat de kans dat de financieel adviseur aansprakelijk wordt gesteld. Er is onder meer sprake van een actieve informatieplicht inclusief een waarschuwingsplicht. Zo voorziet de zorgplicht niet alleen in het geven van gevraagd advies, maar ook in ongevraagd advies. Bij het afsluiten van een lening en aflossing aan de hand van een risicovolle belegging geldt bijvoorbeeld dat een financieel adviseur in dat geval een waarschuwingsplicht heeft.
Daarbij wijst de adviseur erop dat het een onverstandige keuze is en vooral als de ontvanger van de lening geen geld achter de hand heeft om tegenvallers financieel op te kunnen vangen. Indien een cliënt een echt onverstandige keuze maakt, kan het zelfs zo zijn dat een financieel adviseur deze keuze dient af te raden. Als een financieel adviseur zich niet houdt aan de zorgplicht en in de onverstandige keuze meegaat, kan er een aansprakelijkheidsstelling uit voortvloeien indien de cliënt schade lijdt. Het is natuurlijk niet altijd eenvoudig om een financieel adviseur aansprakelijk te stellen en de aansprakelijkheid aan te tonen, maar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan in elk geval grote schade voorkomen.
Financiële consequenties

Een financieel adviseur verplicht zich om deugdelijk financieel advies te geven, zoals over beleggingsproducten, verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Als financieel adviseur draag je daarom een grote verantwoordelijkheid. Een ondoordacht of onjuist financieel advies kan tot grote schade bij de cliënt leiden. Indien de schade niet is te voorkomen of niet tijdig is te herstellen, kan dat grote financiële consequenties hebben. Bijvoorbeeld met de noodgedwongen verkoop van een eigen woning als gevolg van een verkeerd financieel advies. Of als de investering in een pensioen dat niets waard blijkt te zien, waardoor de oude dag er ineens minder rooskleuring uit komt te zien. Als je als financieel adviseur aansprakelijk wordt gesteld, heeft dat mogelijk grote financiële consequenties. De schade voor beroepsaansprakelijkheid is af te dekken door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je als financieel adviseur tegen de financiële gevolgen van schadeclaims in het kader van beroepsfouten. Het schenden van de zorgplicht is te zien als een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering richt zich doorgaans op bedrijven en ondernemers die op juridisch of administratief gebied werkzaamheden verrichten. Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp is het voor bedrijven ook mogelijk om bescherming tegen aansprakelijkheid te krijgen indien medewerkers als financieel adviseurs in dienst zijn bij het advieskantoor.
Past het product bij de cliënt
Een van de belangrijke aspecten om de zorgplicht na te komen als financieel adviseur is om na te gaan of het product bij de cliënt past. Een advies geven, is namelijk gericht op het belang van de cliënt. In dat opzicht is er een actieve houding nodig van een financieel adviseur om bij de cliënt navraag te doen. Zo onderzoekt een financieel adviseur wat de klantbehoefte is en wat de financiële positie is. Op basis daarvan is een inspanningsverplichting om het te adviseren product op het klantprofiel te laten aansluiten. In elk geval dient de cliënt met de risico’s bekend te zijn bij het aannemen van het advies.