Volgens experts mag goud nooit ontbreken in een goed beleggingsplan. Het is een veilige haven en een verzekering voor wanneer de economie het laat afweten. Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. Daarvoor hoef je niet eens daadwerkelijk goud in huis te halen. Ook goudtrackers behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden, terwijl sommige verkopers een verzekerde opslag aanbieden. We hebben het hier over de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen.
Fysiek goud kopen
Een eerste optie is fysiek goud kopen. Denk hierbij aan goudbaren en gouden munten. Goudbaren zijn al vanaf 1 gram te verkrijgen, maar ook goudbaren van een kilogram of meer zijn mogelijk. Bij gouden munten was 1 troy ounce vroeger de standaard, maar door de hoge goudprijzen zijn onder meer de 1/2 oz t en de 1/4 oz t aan een opmars bezig. Dergelijke gouden munten bewaar je zelf, bijvoorbeeld in je eigen kluis, en kan je later opnieuw verkopen. Hierbij betaal je geen opslagkosten.
Je moet dan wel zelf instaan voor de beveiliging en eventueel een verzekering afsluiten om je tegen diefstal te beschermen. Een bankkluis is eventueel een alternatief. Een bankkluis is goed beveiligd, maar je moet dan wel opslagkosten betalen. Als er uiteindelijk alsnog diefstal plaatsvindt, krijg je vaak slechts een beperkte vergoeding en bovendien moet je zelf de waarde van de kluisinhoud aantonen, wat niet altijd even eenvoudig is.
Goud kopen met verzekerde opslag
Een andere optie is het goud niet fysiek te laten leveren, maar direct in een beveiligde kluis te laten bewaren. Deze optie wordt onder meer aangeboden door Goudstandaard.com. Je bent dan zeker dat het goud op een veilige locatie in Nederland of Zwitserland wordt opgeslagen. De waarde is volledig verzekerd en je hoeft niet met fysiek goud over straat. Verkopen is even eenvoudig als aankopen.
Ook hier krijg je echter met kosten te maken. Een voordeel van Goudstandaard is wel dat je het goud in Zwitserland kan laten opslaan. In Zwitserland is de opslag een onbelaste prestatie en daar betaal je dus geen btw, terwijl er in Nederland wel 21% btw van toepassing is.
Andere manieren om te beleggen in goud
In alle bovenstaande gevallen koop je echt goud, dat je al dan niet direct in een verzekerde opslag plaatst. Je kan ook kiezen voor beleggen in goudtrackers. Dit zijn beleggingsproducten die de goudkoers volgen. Een alternatief is het kopen van aandelen van goudmijnen. Over het algemeen volgen ze min of meer de goudkoers. Als de goudkoers stijgt, haalt men namelijk meer winst uit de mijn en stijgen de aandelen. Echter, dit is niet automatisch het geval. Een goudmijn kan namelijk moeilijke periodes doormaken en slecht worden beheerd. Bovendien zijn aandelen ook afhankelijk van het sentiment van de beleggers.
Ten slotte zijn er nog afgeleide producten waarbij je zelfs met hefbomen kan spelen. Dit is vooral interessant voor doorwinterde beleggers. Er kunnen grotere winsten worden geboekt, maar het is zeker niet zonder risico. Je kan er soms zelfs alles mee verliezen. Dit gaat natuurlijk in tegen het idee van goud als veilige haven en verzekering.