Sta je op het punt om voor jezelf te beginnen? Dan is het belangrijk om alles goed te regelen. Omdat er veel op je afkomt als startende ondernemer, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet overal aan denkt. Uit ervaring weten we bijvoorbeeld dat veel ondernemers vergeten een zakelijke rekening te openen. Toch doe je er goed aan om zo’n rekening te openen voordat je daadwerkelijk begint. Helaas ziet lang niet iedere startende ondernemer het belang van een zakelijke rekening in. Zonde, want je hebt er wel degelijk baat bij. Om jou te overtuigen, vertellen we je in deze tekst waarom je er goed aan doet een zakelijke rekening te openen.
Is een zakelijke rekening verplicht?
Het openen van een zakelijke rekening kost geld. Daarom sta je mogelijk niet te springen om er eentje te openen. Dit hoeft ook niet, want wettelijk gezien ben je hier niet toe verplicht. Daarom overweeg je mogelijk om jouw privérekening in eerste instantie ook voor zakelijk geld te gebruiken.
Helaas gaat een zakelijke bank hier vaak niet mee akkoord. In hun algemene voorwaarden staat vaak een passage over het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden. Dit mag namelijk niet. Zij controleren hier steekproefsgewijs op. Je kunt besluiten het erop te gokken, maar de kans is groot dat je vroeg of laat door de mand valt. Reden genoeg om een zakelijke rekening te openen.
Voordelen van een zakelijke rekening

Als startende ondernemer zie je de kosten van de zakelijke rekening mogelijk als een last. Logisch, want het starten van een eigen bedrijf brengt al genoeg kosten met zich mee. Toch moet je weten dat er aan het openen van zo’n rekening ook de nodige voordelen hangen. Helaas zijn veel ondernemers zich hier niet bewust van. Omdat wij jou hier graag bewust van willen makken, zetten we hieronder twee grote voordelen van een zakelijke rekening op een rijtje.
1) Zakelijk geld en privégeld worden gescheiden
Open je een zakelijke rekening? Dan kun je facturen van jouw klanten met deze rekening betalen. Zet je het rekeningnummer van jouw zakelijke rekening op de facturen die je verstuurt? Dan storten jouw klanten het geld bovendien rechtstreeks op jouw zakelijke rekening. Zakelijk geld en privégeld worden hierdoor van elkaar gescheiden. Krijg je controle van de Belastingdienst? Dan is het een stuk makkelijker om de gevraagde gegevens aan te leveren. Je gebruikt immers een aparte rekening voor zakelijke betalingen, waardoor je niet eerst alles uit hoeft te pluizen.
2) Je straalt professionaliteit uit
Wie een zakelijke rekening opent, straalt professionaliteit uit. Helaas ziet niet iedere ondernemer dit in. Toch is dit wel degelijk het geval. Een zakelijke rekening staat immers op naam van jouw bedrijf. Dit betekent dat de bedrijfsnaam op een afschrijving komt te staan. Maakt een klant geld naar jou over? Dan staat de naam van jouw bedrijf bij de overboeking. Bij een privérekening gaat het om een persoonsnaam en dat is een stuk minder professioneel.
Kosten van een zakelijke rekening
Eerder in deze tekst haalden we al kort aan dat het openen van een zakelijke rekening kosten met zich meebrengt. Voordat je tot actie overgaat, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten om een zakelijke rekening te openen. Helaas kunnen we op voorhand niet zeggen hoeveel dit jou kost. De kosten zijn namelijk afhankelijk van een diverse factoren, zoals het aantal rekeningen en betaalpassen. Bovendien kunnen geldverstrekkers andere tarieven rekenen. Vergelijk zakelijke rekeningen daarom altijd met elkaar voordat je de knoop doorhakt.