Factoring is een alternatief voor traditionele bankfinanciering dat door groeiende bedrijven kan worden gebruikt om hun cashflow te beheren. Het is een geweldige manier voor eigenaren van kleine bedrijven om hun openstaande facturen als hefboom te gebruiken en onmiddellijk toegang te krijgen tot het benodigde kapitaal, zonder het eigendom of de controle over hun debiteuren op te geven.
Factoring kan een goede financieringsbron zijn voor bedrijven die groeien en extra werkkapitaal nodig hebben om uit te breiden naar nieuwe markten, nieuwe apparatuur/technologie aan te schaffen, of om bestaande schulden sneller af te betalen dan anders mogelijk zou zijn via traditionele financieringsbronnen zoals bankleningen.
De korte termijn financiering
Factoring is een kortetermijnfinanciering van jouw debiteuren (verkoopfacturen die nog niet betaald zijn). Het biedt je de mogelijkheid een onmiddellijk voorschot te krijgen op facturen die binnen een bepaalde termijn moeten worden betaald. Met andere woorden, je kunt de opbrengst van factoring gebruiken om een deel van je bedrijfskosten te betalen, nog voordat je geld in handen krijgt van klanten die een rekening bij je open hadden staan.
Een optimale financieringsbron

Factoring kan een optimale financieringsbron zijn voor een bedrijf dat groei doormaakt. Als je jouw bedrijf tenminste zes maanden hebt gerund, dan kan factoring een manier bieden om snel contant geld te krijgen wanneer je het het meest nodig hebt. Het proces is eenvoudig: in plaats van dat je een factuur naar je klant stuurt, stuur je deze naar het factoringbedrijf. Dit bedrijf betaalt jou vervolgens binnen 24 tot 36 het bedrag van de factuur uit. Het factoringbedrijf wacht vervolgens tot de klant hen betaald heeft, en stuurt eventueel betalingsherinneringen als dat nodig is. Hier heb jij verder geen omkijken meer naar.
Op deze manier zorgt factoring voor de benodigde financiering zonder dat je weken of maanden hoeft te wachten na het versturen van de facturen – wat vooral belangrijk kan zijn als jouw bedrijf onmiddellijk kapitaal nodig heeft, maar niet in staat is om een traditionele lening van banken of andere kredietverstrekkers te krijgen vanwege een lage kredietscore of een gebrek aan onderpand (bijvoorbeeld onroerend goed).
Factoring voor mkb’ers
Wanneer je een mkb’er bent, ofwel een midden- en kleinbedrijf, kan je profiteren van factoring. Je hebt het vaak druk genoeg wanneer je een bedrijf hebt. Je hebt dus niet altijd de tijd om actief achter de betaling van jouw facturen aan te gaan. Het enige wat je moet doen met factoring is je facturen uploaden in een online omgeving en ze, als het ware, verkopen. Zo krijg je vaak binnen 24 uur jouw geld op je rekening en hoef je je geen zorgen te maken over kosten die je niet kan betalen door onbetaalde facturen.
Denk er wel aan dat factoring ook kosten met zich meebrengt. Vaak is dit in de vorm van een percentage van het totale factuurbedrag, dit percentage is afhankelijk van jou specifieke situatie. Vraag dus altijd eerst om een offerte voordat je keuzes maakt, zodat jij het beste factoring bedrijf voor jou vindt.