Niet alleen de overheid, maar ook de huidige tijdsgeest noopt bedrijven en particulieren om duurzamer te bezig te gaan. Daar kunnen op verschillende gebieden ingrepen voor gedaan worden, zoals ook met zonnepanelen, elektrische wagens een lager papier- en plastic verbruik. Maar ook verlichting is één van die gebieden waar kansen liggen. Ledverlichting is aanzienlijk duurzamer dan de klassieke vormen van verlichting die we gewend zijn, en het is voor bedrijven dan ook zaak om de overstap te maken. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je overgaat op ledverlichting, zowel in een bedrijfspand als eventueel in een thuiskantoor?
Vervangen gloeilampen en halogeenlampen
Natuurlijk is het ook denkbaar dat je plaatselijk sfeerverlichting wilt of al hebt, maar nog niet in een duurzame variant? Gebruik je nog conventionele gloeilampen en halogeenlampen als sfeerverlichting? Dan kunnen deze vervangen worden veel duurzamere led verlichting met een E27 fitting. Deze bestaan in verschillende vormen en lichtkleuren en gaan zo’n 15 keer zo lang mee als een traditionele gloeilamp. Deze ledlampen worden geproduceerd door bekende kwaliteitsmerken als Philips, Noxion en Osram. Het is ook mogelijk om dimbare ledlampen met een E27 fitting te krijgen.
De juiste kleurtemperatuur
Wanneer je nieuwe verlichting installeert, moet je er wel voor zorgen dat je voor een toepasselijke kleurtemperatuur gaat. Deze wordt gemeten in de eenheid Kelvin. Hoe hoger de waarde, hoe witter en kouder het licht is. Een lage waarde betekent een warme kleurtemperatuur. Thuis kies je over het algemeen voor wat warmere kleurtemperaturen die meer sfeer geven, maar in een werksetting is niet praktisch. Dat geldt zowel voor in een bedrijfspand als je in je eigen thuiskantoor, als je daar hele dagen werkend doorbrengt. Wit licht zorgt voor alertheid en dus betere concentratie. Het kan echter ook voor stress zorgen. Kies een kleurtemperatuur van minimaal 4000 Kelvin, maar liever wat meer. Zorg dat de kleur van de lamp zelf neutraal is.
De juiste lichtsterkte
Naast de kleurtemperatuur is ook de lichtsterkte van belang. Je moet simpelweg voldoende licht creëren voor een goede werkomgeving. Doe je dit niet, dan kan dit hoofdpijn opleveren omdat je ogen en je hersens te hard moeten werken om toch voldoende te kunnen zien. Je neemt dan een erg ingespannen houding aan, waardoor je ook nog eens nekklachten kunt krijgen. Lichtsterkte wordt aangeduid in lux. Voor een kantoorsetting is 200 lux vrij standaard. Gaat het om een werkplaats, dan is meer licht vaak gewenst. Door te kiezen voor 500 lux, zorg je ervoor in dat ieder werkgebied de lichtsterke rond de 333 lux is, wat voldoende is om met precisie te kunnen werken.
Reflecties op beeldschermen voorkomen
Zorg dat de verlichting die je plaatst niet voor vervelende reflecties op je computerscherm of die van medewerkers zorgt. Dit maakt het aflezen van het scherm erg vermoeiend. Je ogen moeten extra hard werken om voorbij de reflecties te kijken, en dat ga je in de loop van de dag merken. Wanneer je eigen te hard hebben moeten werken, ga je wazig zien. Op het moment dat dit gebeurt, is het eigenlijk al te laat om in te grijpen en heb je tijd nodig voor je ogen om tot rust te komen voordat ze waar naar wens kunnen presteren. Doe dit je ogen of die van je personeel niet aan en voorkom die vervelende reflecties.
Led-panelen in plaats van tl-buizen
Er bestaat wel een degelijk een led-alternatief voor de aloude tl-buis. Dus als je deze vorm van verlichting hebt en wilt aanhouden, dan kun je hier simpelweg op overgaan. Maar je kunt ook kiezen voor led-panelen. Deze hebben ten eerste al een hogere opbrengst dan de ouderwetse tl-buis, maar zijn ook mooier afgewerkt. Het ziet er simpelweg chiquer uit dan lichtbakken met tl-buizen. Daarnaast bieden deze diffuus licht dat op daglicht lijkt. Dit veroorzaakt weinig schaduw, wat in een kantoorruimte wenselijk is. Daarnaast zorgen led-panelen voor een mooie egale verlichting van de ruimte. Vooral in een ruimte waarin meerdere mensen samen op computers werken is dat een prettige manier van verlichting. Daarnaast voorkom je zo ook de eerdergenoemde hinderlijke lichtweerspiegelingen in je beeldscherm. Als je dus toch bezig bent de overstap naar ledverlichting te maken en de investering maakt, is dit een upgrade die zeker het overwegen waard is.